Сълзите на Джанлуиджи Буфон след историческия провал на Италия снощи

...
Сълзите на Джанлуиджи Буфон след историческия провал на Италия снощи
Коментари Харесай

Провалената Италия преди 60 години: На вратата е Буфон

Сълзите на Джанлуиджи Буфон след историческия неуспех на Италия нощес трогнаха целия свят. " Скуадра адзура " приключи 0:0 с Швеция на " Сан Сиро " и ще пропусне международно състезание за първи път от 60 години.

Историческата информация обаче извади на бял свят любопитен подробност. Веднага след Мондиал 1958 в Швеция (!) - последния шампионат на планетата, минал без италианците, на вратата на актуализирания тим застава... Буфон. Лоренцо Буфон - братовчед на дядото на Джиджи.

По това време е на 28 години. На тази възраст актуалният Буфон към този момент е ставал международен първенец и е записал повече от 100 мача с националната фланелка. А Лоренцо по този начин и не съумява да пробие в състава, макар че от съвсем 10 години е титуляр в " Милан " и е троент първенец на страната. В последния мач от квалификациите на международното през 1958 година на вратата на Италия е Отавио Бугати от " Наполи ". Тимът се нуждае даже от тъждество, само че губи с 1:2 от Северна Ирландия.

В тези години календарът е доста по-разреден, в сравнение с през днешния ден. Кошмарното проваляне от северноирландците идва през януари 1958 година През март Бугати още веднъж е на вратата - 2:3 против Австрия за Международната купа. Още в идващия дуел през ноември 1958 година - треньорите гласоподават доверие на Буфон. Срещата с Франция приключва 2:2, а Лоренцо се трансформира в главен пазач за международното в Чили през 1962 година

Два от общо 17-те си мача той е заменен поради контузии. На горната фотография съотборниците му го изнасят от терена със строшен нос в 55-ата минута на приятелския дуел с Англия през май 1961 година Италия губи с 2:3.

В Чили Буфон пази в два от трите срещи в групата и не позволява нито едно попадение - 0:0 против Федерална Република Германия и 3:0 над Швейцария. Незнайно за какво треньорският щаб залага на Карло Матреля против домакините. Италия отстъпва с 0:2, остава на трето място и отпада.

Мачът с Швейцария е последният за Буфон за родината му. След мондиала кариерата му потегля надолу и три години по-късно той приключва кариерата си. И въпреки че не печели нито един трофей за четирите си години в националния отбор, той е считан за един от най-хубавите вратари в италианската история, а при започване на 60-те даже попада в звездния състав на ФИФА.

Днес Лоренцо Буфон е на 87 години, а след края на кариерата си работи като скаут за " Милан ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР