Сълзите и молбите на животновъдите не спряха евтаназирането на стада

...
Сълзите и молбите на животновъдите не спряха евтаназирането на стада
Коментари Харесай

Сълзите и молбите на животновъдите не спряха евтаназирането на стада


Сълзите и молбите на животновъдите не стопираха евтаназирането на стада Баба Дора от ямболското село Шарково ще загуби всичките си 60 кози поради огнището на чума в селото. Възрастната жена е един от многото животновъди в Ямболско и Бургаско, чиито стада ще бъдат напълно евтаназирани, макар че огромна част от животните не демонстрират признаци на чумата.

Над 1200 животни досега са унищожени в Ямболско поради чума по дребните преживни животни. Масовото умъртвяване провокира неодобрение измежду животновъдите, които през вчерашния ден излязоха на народен митинг и блокираха пътя София - Варна. По разпореждане на премиера през днешния ден земеделският министър Румен Порожанов посети засегнатите стопани, само че след срещата съобщи само, че евтаназирането продължава.

Който желае, дано показа! Днес стартира евтаназирането на дребните преживни животни и в село Шарково. Възрастни хора, дали живота си за България, през днешния ден даваха животните си, с цел да бъдат умъртвени. Овце и кози, които старците храниха за последно. При обиколката на репортерският екип на 999 из селата през миналите два дни, не бе намерено нито едно очевидно болно животно, а хората описват, че даже и тези, посочени като инфектирани с чума, не са имали нужните признаци на заболяването. Повечето стада са създавани дълги години. За някои стопани, те даже са семейство. В Шарково екипът на 999 се срещна с жена, която целуваше козичките си и ги наричаше с имена… И очакваше да дойдат хората с белите „ костюми”, с цел да ги умъртвят. А в този миг ветеринари „ обработваха” животни в една от най-големите ферми в селото, която е с към 800 преживни животни. В три ямболски села нещастието на дребното останали поданици е огромна. Умъртвяването на над 1500 животни в Крайново, Шарково и Странджа се постанова поради позитивни проби за чума по дребните преживни животни, потвърдени във френска лаборатория. Стопаните упорстваха за втора проба, а в района това е единственият занаят. Акцията по евтаназиране ще продължи и на следващия ден. Предлагаме ви извънредни фрагменти, които заснехме на 13 юли в с. Шарково. *** На 12 юли, до момента в който животновъди стачкуваха с обсада на пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа, ветеринарите и служителите на реда извършиха получените заповеди. Те са минали през обиколни пътища, част от които са “черни” и са достигнали до Крайново. Ден по-късно в Шарково и Крайново се усещаше тягостна тишина и тежката тъга на хората.
Публикувахте от в Петък, 13 юли 2018 година
Баба Дора живее в село Шарково с 30-те си козички и още толкоз ярета. Мъжът й умрял преди няколко години, сега има само животните. Видео на старата жена, която обикаля плачеща из към момента живото си стадо. бе публикувано през днешния ден из Фейсбук от радио 999 BG.

До момента няколко са огнищата на чума по дребните преживни животни в областите Ямбол и Бургас. До момента евтаназираните животни са над 1200. Това накара животновъди да заплашат с гражданско непокорство и през вчерашния ден да излязат на народен митинг.-->

По заповед на премира Бойко Борисов през днешния ден земеделският министър Румен Порожанов посети засегнатите стопани и фермери. След срещата Порожанов съобщи, че се търсели разновидности за по-големи парични компенсации, както и да се даде опция фермерите да получат нови животни, с които да възстановят стадата си. Евтаназирането обаче продължава.

В мощ е и възбрана за търговия с мляко и месо от общините Елхово и Болярово.

Изплащането на компенсациите стартира от понеделник, оповестиха от земеделското министерство. На входно-изходните пътища на обитаемоте места в 10-километровата зона за наблюдаване към огнищата, са инсталирани площадки за стерилизация, като на такава подлежат всички преминаващи транспортни средства и хора./dariknews.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР