Салуки е много красиво куче със запомняща се външност. То

...
Салуки е много красиво куче със запомняща се външност. То
Коментари Харесай

Салуки (Персийска Хрътка)

Салуки е доста красиво куче със запаметяваща се осанка. То е съвършен ловджия и прелестен придружител. Салуки от епохи е била считана за подарък от Аллах от мюсюлманите и те даже се обиждали, в случай че някой наричал любимеца им куче.

История на Салуки

Салуки е една от най-древните породи кучета в света. Мюсюлманите от епохи считали Салуки за чисто животно поради чистоплътните привички на тези красиви кучета. Бедуините били уверени, че Салуки им е подарена от Аллах и употребявали хрътките за лов на зайци и газели. Те прибирали кучетата си в своите домове, а с цел да не се изморява Салуки, до момента в който стартира ловът, возели помощниците си на четири лапи на гърба на камила. За равни на Салуки се считали единствено чистокръвните коне. По време на лов Салуки се ценяли доста поради способността си дълго време да тичат доста бързо дружно с коня на ловеца.

Ловът със Салуки е бил доста характерен. Той се е осъществявал взаимно със сокол и кон или камила. Ловецът-бедуин пускал сокола си, който започвал да кръжи и да търси плячка. След като ставало ясно, че соколът е намерил жертва, бедуинът пускал салуки, до момента в който препускал, и кучето се спускало към плячката. Салуки хващала дивеча, само че не го убивала, а търпеливо изчаквала ловецът да направи това. Друг способ за лов със Салуки е кучето да бъде пуснато от камилата или коня, когато ловецът наближи газела. Тогава той пускал хрътката върху газелата и тя успявала да я повали в придвижване.

Салуки била публикувана от епохи във всички страни на Арабския полуостров. Кучета от тази порода са изобразявани на предмети от най-дълбока античност. Смята се, че Салуки е пособия на античните ловци още преди новата епоха. Салуки е единствената порода куче, която имала право да спи в една шатра дружно със султана. Смята се, че Салуки е може би най-древната порода опитомени диви кучета. В Европа Салуки идва с помощта на келтските племена и на античните римляни. През 1840 година кучетата от тази порода попадат в Англия и незабавно стават известни като персийски грейхаунд. През 1923 годината породата била публично приета.

 Салуки (Персийска Хрътка)

Стандарт на Салуки

Мъжкарите от породата Салуки доближават до 71 сантиметра височина и тежат до 30 кг, женските са високи до 66 сантиметра и тежат до 25 кг. Муцуната на Салуки е дълга и тясна, което дава характерен благороден тип на кучетата от тази порода. Носът е черен или кафяв. Очите са с овална форма и са лешникови на цвят. Ушите са доста дълги, покрити са с дълга, копринено мека четина, което придава характерен тип на кучето от породата Салуки.

Шията е дълга и доста мускулеста. Гръдният панер е доста добре развъртян, коремът е леко вдлъбнат. Крайниците са дълги и мускулести. Опашката е дълга, с едри ресни. Козината е доста мека и фина, с ресни по крайниците, възможни са ресни по гърлото. Съществува и гладкокосместа версия на Салуки, която е без украсяващите ресни и без дълга четина по ушите. Козината на Салуки може да е във всички цветове и нюанси – бял, кремав, рижав, златист, черен, сив, бял с рижави или черни петна. Недопустима е единствено тигровата шарка по козината.

Грижи за Салуки

Салуки има потребност от опция непрекъснато да тича, по тази причина не се предлага кучетата от тази порода да се отглеждат в апартамент. Тъй като ловният инстинкт на Салуки е мощно развъртян, не се предлага кучето от тази порода да се разхожда без мотив тук-там, където може да изскочи дребна животинка. Салуки ще се усеща доста добре, в случай че се състезава с други кучета. Ако стопанинът на Салуки обича джогинга или кара колело, любимецът му ще се радва постоянно да го съпровожда по време на дейните му разходки.

Салуки има потребност от меко легло, на което да се разположи удобно. Ако леглото на Салуки е твърдо, това може да провокира формиране на мазоли на разнообразни места по тялото на кучето и най-много по лактите. Салуки има потребност да тича и да играе, това е наложително изискване, с цел да бъде кучето крепко и щастливо. Игри, които имитират лова, са най-подходящи за куче от породата Салуки. Салуки има потребност от къпане един път в седмицата или един път на десетина дни, с цел да бъде козината й постоянно съвършена. Препоръчва се потреблението на специфичен шампоан с еликсир, подобаващ за козината на кучетата.

Обучение на Салуки

Салуки е доста мъдро куче, което може да бъде подготвено единствено благодарение на доброжелателен метод. Недопустимо е при образованието на Салуки да бъдат употребявани по-твърди способи, защото кучетата от тази порода са доста чувствителни и даже леко злопаметни. Ако се разсърдят на стопанина си, тъй като се е държал зле с тях, те могат да откажат да му се подчиняват дни наред и да не извършват команди, които към този момент от дълго време са научили. Салуки би трябвало да усеща стопанина си като еднакъв, а не като стопанин, с цел да извършва това, което се желае от нея. Трябва да се регистрира и фактът, че Салуки страда от известна липса на внимание, до момента в който е още кутре. Затова би трябвало да деянията схващане, в случай че до момента в който се пробвате да научите кучето си по какъв начин да извършва нова команда, то се пробва да гледа нещо забавно през прозореца.

 Салуки (Персийска Хрътка)

Хранене на Салуки

Може да храните Салуки както с висококачествени сухи храни и консерви, по този начин и с натурални артикули. Ако прецените, че за вашия любим са подобаващи натуралните артикули, е добре повече от половината от менюто на Салуки да съставлява месо, допълнено с месни субпродукти. Не се предлага Салуки да бъде хранена със свинско и овнешко месо.

Пилешко и пуешко месо, заешко, телешко, агнешко и дивеч са целесъобразни за кучетата от тази порода. Менюто на Салуки може да се добавя с разнообразни типове зеленчуци и плодове, кисело мляко, твърдо сварени яйца, попарени овесени ядки. Не се предлага да давате на Салуки самун и тестени произведения, както и прекомерно гореща и прекомерно студена храна. Също по този начин не е добре да давате на Салуки прясно мляко, солено и пикантно, сладко и люто. Пушените меса също не се предлагат за кучетата от тази порода.

Заболявания на Салуки

Салуки е крепко куче, само че въпреки всичко е склонно към някои типове болести. Сред тях са разнообразни типове болести на сърцето, хипотиреоидизъм, инфекции на ушите и очите. Салуки може да имат нетърпимост към анестезия, което е доста неприятно, в случай че се постанова оперативна интервенция. Салуки може да пострада от приплъзване на стомаха, в случай че направи внезапни придвижвания, откакто се нахрани щедро. За да предпазите Салуки от това, не позволявайте на кучето да тича най-малко два часа откакто се нахрани добре.

Любопитни обстоятелства за Салуки

Салуки са доброжелателни към всички членове на фамилията, само че постоянно избират единствено един, към който са най-силно привързани. Кучетата от тази порода са със сдържани страсти, само че са доста нежни и в никакъв случай не досаждат. Въпреки че са доста енергични, Салуки са спокойни по темперамент кучета.

Салуки е съвършен ловджия и доста добър надзирател, който постоянно ще осведоми стопанина си за приближаването на непознати. Салуки може да прояви известна доза експанзия към непознати хора. Салуки могат да живеят с друго куче, само че за предпочитане е да е от същата порода или най-малко да е хрътка. Салуки е доста сензитивно куче и при прекомерно прочувствени подиуми в фамилията то може да се трансформира в нервно и да реагира несъответстващо.

Салуки е като котка и непрекъснато се грижи за поддържане на съвършеното положение на козината си. В това отношение кучетата от тази порода се съпоставят по чистоплътност с котките. Салуки не мирише в никакъв случай, даже когато е с мокра четина. Салуки е мъдро и сензитивно куче, което постоянно е наясно в какво въодушевление е стопанинът му. Някои кучета от тази порода обичат музика и когато чуят дадена мелодия, се пробват да пеят, като издават особени виещи звуци. Салуки е издръжлив бегач, той може да преследва плячката си в продължение на 5 километра, като поддържа непрекъсната скорост от 50 километра в час. На къси дистанции Салуки развива над 70 километра в час.

Недостатъци на Салуки

Ако отглеждате Салуки в къща с двор, е нужна висока ограда, защото кучетата от тази порода скачат доста високо. Заради желанието си да разширят територията си те може да прескочат оградата и да се изгубят. Салуки е доста без значение куче и може да прояви дебелоглав и даже да се опита да господства над стопанина си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР