Саломе е сред библейските образи, на който не се дава

...
Саломе е сред библейските образи, на който не се дава
Коментари Харесай

Фаталната Саломе, която поиска главата на Йоан Кръстител

Саломе е измежду библейските облици, на който не се дава помилван, а нейният съдбовен танц пред цар Ирод е ентусиазъм за доста музиканти, писатели и драматурзи.

Саломе е дамата, която пожелава главата на Йоан Кръстител и я получава, сервирана върху сребърен поднос.

Саломе обаче не е имала персонална омраза с Предтеча. Тя е била подучена от майка си Иродиада, която желала да отмъсти на Йоан Кръстител, защото той изобличил прелюбодейството ѝ пред еврейския народ.

Иродиада напуща законния си брачен партньор Филип, с цел да се омъжи за неговия брат – цар Ирод, с който от години били любовници. Ирод гони законната си брачна половинка, която е била щерка на арабски цар, и подписва брак със снаха си.

Това бил невиждан срам, който опетнява достойнството на арабската принцеса и брата на цар Ирод и макар че се считано за нарушаване на закона, еврейският цар съумява да резервира властта си.

По това време Йоан Кръстител проповядвал за идното идване на Месията, който ще избави хората на земята от греховете им. Народът към този момент го почитал като древен оракул и уважавал словата му.

Когато Предтеча схваща за прелюбодейството на еврейският цар, той жигосва както него, по този начин и неговата държанка. Гневът на хората обаче се изсипва върху Иродиада, която се заканва да отмъсти на Йоан Кръстител за думите.

Цар Ирод го арестувал, само че не се решавал да го убие, защото се страхувал да не си навлече Божия яд със гибелта на пророка. Затова взема решение да го остави в тюрма до края на дните му.

Иродиада обаче не е била удовлетворена от решението на царя и по време на пира за неговия рожден ден изпраща щерка си от първия брак – Саломе, да танцува пред Ирод и неговите посетители.

Тя се славела като огромна прелъстителка и с танца си на седемте воали съумява да плени Ирод, като той дава обещание да извърши всяко нейно предпочитание. Тогава тя си пожелава главата на Йоан Кръстител върху сребърен поднос.

Според Новия завет главата на пророка е била отсечена, а Саломе щастлива я занесла на майка си, която пробола езика му.

Божието наказване не закъсняло и след гибелта на Предтеча арабският цар, чиято щерка била опозорена, атакува Ирод и разрушава войските му.

Римската власт взема решение, че Ирод не е подобаващ владеетел и го лишават от престола му. Той дружно с жена му и децата му са заточени в Илерда, Испания, където умира в беднотия.

Саломе също не е имала лека орис. Тя се пробвала да избяга през река Сикорис, само че дебелият лед се пропукал и при рухването отрязал главата на Саломе. Тялото ѝ било отнесено от водата, а главата ѝ е занесена на родителите върху сребърен поднос.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР