Салмонелата може да се размножи именно в развалените яйцаЯйцата са

...
Салмонелата може да се размножи именно в развалените яйцаЯйцата са
Коментари Харесай

Как да разберете дали едно яйце е развалено?

Салмонелата може да се развъди точно в развалените яйца

Яйцата са един от най-употребяваните артикули в кухнята. Те участват в редица предписания, а са и прелестна закуска или похапване когато и да е на деня. Когато купувате яйца, те нормално стоят на вратата в хладилника.

Въпреки че точно там им е отредено място съгласно производителите на хладилници, вратата е най-неподходящото място за предпазване на яйца. Там температурата е непостоянна и незадоволително ниска поради отварянето на вратата на хладилника. Това може да сложи в риск годността на яйцата, осведоми.

И макар че яйцата могат да устоят и отвън хладилника известно време без да се скапват, поддържането на подобаваща температура за тях е значимо. Яйцата могат да се скапват и по други аргументи. Понякога черупката им не е задоволително постоянна и здрава, като това позволява навлизане на бактерии в тях, ускоряващи процесите на повреждане.

Салмонелата е бактерия, която може да се развъди в яйцата и да провокира сериозна зараза. Ето за какво е от огромно значение да сте наясно по какъв начин да проверявате годността на яйцата, преди да ги консумирате.

За благополучие има някои лесни трикове за инспекция на годността на яйцата, които ще ви оказват помощ да сте сигурни в това дали не са развалени. Как елементарно да разберете дали едно яйце е развалено или е годно за консумация?

Тест с чаша с вода

Един от най-бързите и лесни проби за инспекция на годността на яйцето е да го поставите в чаша с вода. Ако яйцето изплува на повърхността и се носи по водата, изхвърлете го незабавно. Това е симптом, че е развалено и негодно за консумация.

Ако яйцето потъне, значи е компактно и с прясна консистенция, което е добър знак. Много яйца остават годни и след приключване на обозначения период на валидност. Ако се съмнявате в тях, просто направете този тест, с цел да сте сигурни.

Яйцето може да остане леко изправено и да потъне на половина във водата. Това демонстрира, че е тръгнало да се скапва, само че не е напълно негодно за консумация. Препоръчително е да не го ядете, макар че в такива случаи изборът е ваш.

Проверка на черупката

Вгледайте се деликатно в черупката на яйцето от близко. Ако тя е напукана или по нея има прахообразни налепи, прекомерно доста пигментни или грапави петна, по-добре не яжте това яйце. След като счупите яйцето, също може да употребявате очите си за щателна инспекция. Ако жълтъкът се разпадне или белтъкът има мътна конструкция, изхвърлете го.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР