Салман Рушди, автор на Сатанински стихове“, за чиято глава Иран

...
Салман Рушди, автор на Сатанински стихове“, за чиято глава Иран
Коментари Харесай

Салман Рушди е в тежко състояние, намушкан е в корема и черния дроб, ще загуби едното си око

Салман Рушди, създател на „ Сатанински стихове “, за чиято глава Иран разгласи премия от 3,3 милиона $, е в тежко положение и е подложен на командно дишане в Ню Йорк, предава Агенция Франс Прес.

Вчера 75-годишният създател на бестселъри беше намушкан във врата и корема в щата Ню Йорк преди да излезе на сцената за изявление пред аудитория. Нападателят му е задържан.

„ Новините не са положителни “, заяви сътрудникът на писателя Андрю Уайли пред New York Times в петък вечерта.

„ Салман евентуално ще загуби едно око; нервите на ръката му са прекратени, намушкан е доста неприятно и в черния дроб “, добави Уайли.

Атаката стана на сцената на амфитеатъра на културен център в Чатокуа, в северната част на щата Ню Йорк. Веднага след нея Салман Рушди беше превозен с хеликоптер до най-близката болница, където беше опериран по неотложност, заяви ръководителят на полицията в щата Ню Йорк Юджийн Станишевски пред кореспонденти.

Малко преди 11 часа сутринта локално време „ обвинен се втурна на сцената (на амфитеатъра) и атакува Салман Рушди и интервюиращия “, като „ наръга “ писателя „ във врата “ и в корема доста бързо, заяви нощес полицията.

Домакинът на конференцията Ралф Хенри Рийз, 73, е " леко ранен в лицето ".

Нападателят е разпознат като 24-годишния Хади Матар от щата Ню Джърси.

Рушди трябваше да излезе на сцената за лекция на литературна конференция в градче, ситуирано на 100 км от Бъфало, покрай езерото Ери, което разделя Съединените щати от Канада.

Карл Леван, професор по политически науки, участвал на събитието, заяви пред Агенция Франс Прес, че нападателят се е опитвал да убие Рушди.

Писателят, роден на 19 юни 1947 година в Бомбай, два месеца преди независимостта на Индия - отгледан от семейство на непрактикуващи мюсюлмански интелектуалци, богати, прогресивни и културни - взриви мюсюлманския свят с книгата си „ Сатанинска Стихове “. Това принуди иранския аятолах Рухола Хомейни да издаде „ фетва “ през 1989 година, призоваваща за неговото ликвидиране.

Фетвата по този начин и не беше анулирана и доста от преводачите на книгата му бяха ранени от офанзиви, даже убити, като японеца Хитоши Игараши, жертва на няколко прободни рани през 1991 година

" Минаха тридесет години ", споделя писателят през есента на 2018 година " Сега всичко е наред. Бях на 41 по времето на фетвата, в този момент съм на 71. Живеем в свят, в който проблемите на загрижеността се трансформира доста бързо. Сега има доста други аргументи да се страхувате, други хора да убивате... ".

„ Неговата борба е наша, универсална “, написа френският президент Еманюел Макрон в Twitter, като подсигурява, че той е „ през днешния ден, повече от всеки път, до него “.

Британският министър председател Борис Джонсън сподели, че е „ ужасяващ, че сър Салман Рушди е бил намушкан, до момента в който е упражнявал право, което в никакъв случай не би трябвало да стопираме да пазиме “, имайки поради свободата на изложение.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш сподели посредством своя представител, че е " ужасяващ " от нападението, добавяйки, че " по никакъв метод насилието не е отговор на думи ".

„ Този ​​акт на принуждение е отблъскващ “, написа и съветникът по сигурността на президента на Съединени американски щати Джо Байдън Джейк Съливан. „ Всички членове на администрацията на Байдън-Харис се молят за бързото му възобновяване “./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР