Саксофонистът на легендарния Рей Чарлс – Крейг Бейли, свирил 17

...
Саксофонистът на легендарния Рей Чарлс – Крейг Бейли, свирил 17
Коментари Харесай

Крейг Бейли: Рей Чарлс знаеше как да докосне душите на хората

Саксофонистът на именития Рей Чарлс – Крейг Бейли , свирил 17 години с огромния артист, е у нас за едномесечно турне.

„ Мисля, че най-специалното нещо в музиката на Рей е това, че той знаеше по какъв начин да допре душите на хората. Той беше актьор. Ако си имал най-лошия ден в живота си и отидеш на негов концерт – за момент забравяш всички проблеми.

Случвало ни се е да пътуваме дневно по 12-18 часа и всички от бенда са уморени… Но сега, в който се качим на сцената и той запее първата нота –магия! Просто се разсънваме! Енергията се влива. Той можеше всичко! Соул, кънтри, джаз, фънк, с него като че ли преминаваш през учебно заведение още веднъж и още веднъж. Аз обаче отидох в лицей. Рей ме заведе в международното музикално училище”, споделя Крейг.

Срещнали се през общ сътрудник.

Снимка: bTV

„ Рей трябваше да свири на разкриване с бенда си и този мой прочут – Ал Джаксън, ме предложи. Самият Рей ми се обади по телефона и ме предложения на прослушване. Аз пропътувах дистанцията от Лос Анджелис до Калифорния, тъй като тогава живеех в Ню Йорк.

И останалото е история. Взе ме на работа и прекарахме доста, доста години заедно”, споделя саксофонистът.

„ Малко хора знаят, че Рей беше необикновен състезател на шах . Невероятен. И аз се чудех по какъв начин играе шах, като не вижда. Но той имаше специфична дъска, която пипаше от долната страна и знаеше точното местонахождение на всяка фигура. И по този начин ги местеше.

„ Той не вижда и си мислиш, че би трябвало да бъде воден напред-назад, само че той се държеше по този начин като че ли ние, хората, които виждаме, сме с минус. Той споделяше: Аз не виждам по какъв начин остаряваме, не виждам бедността, не виждам войни, не виждам нещата, които ти виждаш, Крейг, и които ти тежат на сърцето. Хората ми описват за тях, чувствам възприятията на хората, само че аз не го претърпявам, тъй като не го виждам”, спомня си музикантът.

„ Той обаче чуваше всичко. Всяка нота, на всеки един музикант от бенда. На подготовка сме и върша дребна неточност, той спираше всичко и споделяше: „ Сгреши!” Тромпетистите свирят, той стопира и споделя: „ Тромпетистите направиха грешка”. Чуваше всичко. Абсолютен перфекционист. И очакваше от теб същото всяка вечер, щом си в неговия бенд. Без значение какво се случва в персоналния ти живот, когато се качиш на сцената, единствено музиката е важна”, споделя още Крейг Бейли.

Днес Бейли се любува на наследството, обещано му от именития реализатор. И популяризира творчеството му посредством концерти по света.

Турнето Ray on Мy Мind на Крейг Бейли и Петър Салчев ще спре в Пловдив, Русалка, Плевен, Русе, Балчик и ще продължи в южната ни съседка Гърция.

Вижте още във видеото:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР