Съкратеното съдебно следствие да не се прилага при престъпления, довели

...
Съкратеното съдебно следствие да не се прилага при престъпления, довели
Коментари Харесай

БСП и зам.-министър искат да няма съкратено производство при тежки престъпления

Съкратеното правосъдно разследване да не се ползва при закононарушения, довели до съзнателно причиняване на гибел и тежки телесни повреди. Такова предложение за смяна в Наказателния кодекс ще внесат депутатите от Българска социалистическа партия в първата седмица на новата парламентарна сесия. Намерението на левицата беше оповестено през днешния ден от народния представител Крум Зарков, оповестява lex.bg.

" Янаки Стоилов (бел. ред. някогашен народен представител от БСП) е индивидът, който написа сред 2009-2010 година закон и той беше признат – съкратеното правосъдно разследване да не се ползва при закононарушения, довели до съзнателно причиняване на гибел и тежки телесни повреди. Това беше променено през 2010 година с нови редакции. Ние би трябвало да върнем положението там, където му е мястото ", сподели Зарков.

Повод за настояването на Българска социалистическа партия е казусът с убитото дете в сливенското село Сотиря. По думите на Зарков съкратеното правосъдно разследване има своя смисъл и той е нарушителят да бъде наказван бързо, а не да се чака с години краят на процеса. Но имало закононарушения, за които то не трябва да се ползва и подобен бил точно казусът с убитото момиче.

" Министерството на правораздаването се беше заело, че ще има подготвена нова цялостна идея за наказателната политика на България и тя трябваше да е подготвена до края на предходната година ", уточни Крум Зарков и посочи, че срокът бил продължен до края на август 2019 година.

По-рано през днешния ден заместник-министърът на правораздаването проф. Николай Проданов изрази сходна позиция. Според него е рационално съкратеното правосъдно разследване при изключително тежки случаи да отпадне.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР