Съкратените миньори от Бобов дол проведоха срещи в Народното събрание

Съкратените миньори от Бобов дол проведоха срещи в Народното събрание ...

Съкратените миньори от Бобов дол проведоха срещи с ГЕРБ и БСП в парламента.


Съкратените миньори от Бобов дол проведоха срещи в Народното събрание с представители на двете най-големи парламентарни групи - първо с БСП, а след това и с ГЕРБ, и поискаха да им бъде позволено пенсиониране по старите правила.


Първата вълна от съкращения в рудника приключи към средата на юни, но по информация на работодателите цялата процедура ще продължи до края на 2018 г., като се очаква да бъдат съкратени общо около 400 души. От ръководството на предприятието информираха, че съкращението на персонала се налага заради закриване на обекти за подземен добив на въглища.

Внесените промени в Кодекса за социално осигуряване коментира зам.-председателят на ресорната парламентарна комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова.

Тя поясни, че във вторник предстои въпросът да се обсъжда в Националния съвет за тристранно сътрудничество, а в сряда влиза като първа точка в заседанието на социалната комисия. Ангелова потвърди още, че в възможно промените в закона да бъдат извършени до края на тази парламентарна сесия.

"Има внесено предложение за промяна в Кодекса за социално осигуряване от колеги от ГЕРБ, но няма никакво движение по този закон, подозираме умишлено", коментира пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя отбеляза, че трябва да се приеме само един текст в кодекса, с който трябва да се позволи при съкращаване преди навършване на възрастта миньорите да могат да се пенсионират по старите правила.
Ще се реши ли проблемът с пенсионирането на миньорите от Бобов дол?Ще се реши ли проблемът с пенсионирането на миньорите от Бобов дол?
Омбудсманът Мая Манолова и експерти от социалното министерство и Агенцията по заетостта се срещнаха с миньори от последния подземен рудник в региона з...

Източник: bnt.bg