Сажди, изхвърлени във въздуха от ауспусите на автомобилите или получени

...
Сажди, изхвърлени във въздуха от ауспусите на автомобилите или получени
Коментари Харесай

Саждите достигат до човешката плацента

Сажди, изхвърлени във въздуха от ауспусите на колите или получени от горене на дърва и въглища, бяха открити в плацентите на дами след раждането им. Това демонстрират резултатите от белгийско проучване, представени от Българска телеграфна агенция.

Не е открито дали това има резултат върху фетуса.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че саждите във въздуха могат да преминат бариерата на плацентата и да стигнат до фетуса - обявиха създателите на проучването. "Това може да изясни нездравословния резултат от замърсяването още през първите стадии от живота ", прибавят учените.

Предишни изследвания демонстрират, че излагането на нечист въздух през бременността е обвързвано с повишен риск от прибързано раждане или раждане на бебе с анормално ниско телесно тегло. Механизмите, които водят до увеличението на този риск, обаче не са изяснени. Новото проучване разкрива, че саждите могат да преминат от дробовете на майката в плацентата чрез кръвообращението.

Специалистите са изследвали плацентите на 28 непушачки. Наличието на сажди било открито благодарение на усъвършенствана лазерна технология. Резултатите демонстрират, че количеството сажди е по-голямо в плацентите на дами, изложени на високо равнище на замърсяване, т.е. живеещи на по-малко от 500 метра от автомагистрали.

"Белгийските учени означават съществуването на сажди в плацентата, само че не са установили наличието им във фетуса - показва Кристин Джейсъни от университета на Отаго, Нова Зеландия, която не е взела участие в проучването. "Функциите на плацентата са да служи като преграда, с цел да се предотврати опцията отрови да преминат от майката във фетуса. Затова може да се каже, че в тази ситуация плацентата извършва ролята си, като натрупва сажди и им пречи да стигнат до фетуса ", добавя Джейсъни.

През месец май 2018 година изследване на Френския институт за опазване на здравето и медицински проучвания сподели, че към 1 на 100 бебета във Франция се ражда с анормално ниско телесно тегло поради излагането на майката на резултата от фини прахови частици във въздуха по време на бременността. Резултатите от новото проучване са оповестени в Nature Communications.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР