Съжалявам много за всичко извършено след 22 години в затвора.

...
Съжалявам много за всичко извършено след 22 години в затвора.
Коментари Харесай

Куцара, който се бореше за сексстаи в затвора, призна: Всичките ми присъди са справедливи

Съжалявам доста за всичко осъществено след 22 години в пандиза. Всички присъди са обективни. Всъщност, който реши да се поправи, ще се поправи, който не желае - няма, в случай че желае и 30 година да стои. Това сподели пред Софийския градски съд един от най-известните пандизчии у нас Светломир Нешков - Куцара.

Излежава присъда от 29 година и 11 месеца, която е групирана от голям брой други за тежки умишлени закононарушения. Сред тях са квалифицирани обири и грабежи, в това число с опит за ликвидиране, опит за бягство при конвоиране, опит за съзнателно ликвидиране на чиновник на Министерство на вътрешните работи, хулиганства, нелегално държане на огнестрелно оръжие. Реално има 14 присъди, а общият общ брой от наказанията се равнява на близо 95 година

Години наред той съди страната за неналичието на сексстаи в пандиза, а желае да има дете от приятелката си.

Куцара направи следващ опит да излезе предварително - остават му близо 5 година, само че магистратите му отхвърлиха. За първи път Нешков се изрича ласкаво за работата на чиновниците в Софийския затвор, където е сега.

За първи път и представителят на пандиза оповестява, че той към този момент се е поправил.

Повече от 20 година Куцара търси " своята истина ", като написа тъжба след тъжба.

Осъди даже и страната в Страсбург за неприятни условия зад решетките. Оплаква се, че в пандиза му пречат да има деца от приятелката си. Удължените свиждания са до 4 часа, само че камерите не се изключват. Присъстват надзиратели и наказаните не могат да се усамотят с дамите си.

Влиза зад решетките през 2002 година и до момента е минал през килиите на пандизите във Варна, Враца, Белене, Ловеч, София.

Налага се да го местят поради спорове със чиновници и съкилийници, отказвал да се подчинява на разпоредби и постоянно е наказван. До 2020 година са му налагани 20 дисциплинарни санкции.

Сега обаче администрацията на Софийския затвор, където Нешков е от 2015 година, счита, че има трайна смяна в държанието му. Почти от самото начало е трудово зает, работил е във фитнеса, в кухнята, приключва приблизително обучение. Получава и номинация за Човек на годината от Българския
хелзински комитет за 2021 година Заместник-председател е на затворническото съдружие на лишените от независимост. Участва интензивно в издаването на вестник " Затворническо право ", където води графа с правни препоръки.

Съдът обаче открива, че държанието му в някаква степен продължава да бъде нерешително макар устрема му за съблюдаване на условията.

На 5 юли 2022 година е направил нарушаване - държал неразрешени движимости, за което обаче не му е било наложено дисциплинарно наказване. За съда остава неясно на какво тъкмо съображение, се споделя в правосъдното решение.

Според магистратите държанието на наказания е било в някаква степен фаворизирано от затворническата администрация.

Разглеждайки отчети от обществените служащи в пандиза, стигат до извода, че деянията на мъртвило и експанзия у Нешков са циклични, а дейностите му са непредвидими. През годините жестоко е нарушавал открития ред и влияел негативно върху останалите лишени от независимост.

В отчет от 2019 година е разказан като затулен, самоуверен и загадъчен, а методът му на връзка като студен, подигравателен, доминантен и манипулативен.

В самооценката му има мощен нарцистичен съставен елемент, което се отразява и в връзките му с другите лишени от независимост. Приема се за повече от останалите. Хитър и комбинативен, има манипулативни похвати.

В отчет от април 2021 година е разказан още веднъж като студен, подигравателен, доминантен и манипулативен, кадърен да реагира нападателно. Склонен да упреква близките и институциите за своите неблагополучия.

Голяма част от времето си оползотворява с писането на молби, тъжби и заявки, адресирани до разнообразни институции, с които цели злепоставяне на администрацията на пандиза в София.

В един от последните отчети от 10 юли 2023 година е отразено, че продължава да се държи самонадеяно и премерено, само че при противостоене и рецензия може да реагира остро, както и че е остроумен, подсъзнателен, само че в същото време затулен.

Аз, в случай че имам междуличностни проблеми, няма да съм ръководител на съвета на общността и ръководител на груповия съвет. Това се прави със заседание. Всяка група - сега има 12 групи в пандиза, си избира на заседание колективен отговорник.

 Тези ръководители на груповите препоръки вземат участие в общо заседание на съвета на общността, там се гласоподава и се избира ръководител на съвета на общността. 

На това му казват " кмет на пандиза "

Аз даже оказвам помощ на голям брой лишени от независимост. Непрекъснато идват при мен да им пиша, множеството са необразовани и на никого не съм отказал. Дори сега съм със съкилийник, който е от ромски генезис, и мисля, че има малко по-различна полова ориентировка, само че нямам проблеми с тези неща.

Преди него имаше друго момче, което беше с друга полова ориентировка. Аз имах проблеми, тъй като се застъпих за него. Ако съм желал да не бъда с тях, щях да отида при обществения служащ да кажа, че имаме психическа несъответственост, изяснява Куцара.

Прокурорът в залата намира, че молбата за предварително освобождение е неоснователна. Позовава се на неговото изцяло държание: Във Варна е създавал спънки и е бил наказван неведнъж.

Това държание е траяло и във Враца, където още веднъж е зародило недоразумение. Наблюдава се враждебно нападателна настройка към администрацията, към лишените от независимост и към правоохранителните институции.

В Белене това спорно държание е траяло. Отказал е да се храни, да комуникира със чиновниците, с лишените от независимост, което още веднъж е наложило преместването му.

52-годишният Светломир Нешков е от русенското село Мартен. През 90-те е именуван Бога на колите поради ловкостта му в кражбите. Осъжданията му стартират от 1997 година

Дори зад решетките през 2016 година получава присъда от 2 година, тъй като счупил тв приемника на съкилийник в Белене. Голяма част от закононарушенията прави след сполучлива симулация на психическо заболяване.

Бяга и от психиатричната болница, където е пратен за експертиза по отношение на следствие на обир. На 12 декември 2000 година получил призовка по дело на апелативния съд в Търново и на идващия ден - 13 декември, след 23 часа избягал от отделението при болничното заведение.

Успешно се укрива две години и е арестуван на 7 март 2002 година във Варна, когато прави най-тежкото закононарушение в досието си - опит за ликвидиране на двама служители на реда.

Малко преди среднощ на 6 март 2002 година в дежурната част на Регионална дирекция на вътрешните работи - Варна, постъпва сигнал за опит за кражба на " Опел Кадет ". Патрулите в региона са известени и първи на мястото на престъплението идва екип на работа " Охранителна активност ".

Полицаите доближават, без да пускат буркана и сирената, само че двамата в опела виждат патрулката, изскачат на открито и хукват да бягат. Униформените потеглят след тях, като неколкократно предизвестяват, че ще стрелят, оповестява 24 часа.

Бегълците не се подчиняват и чиновниците дават два предупредителни изстрела със стоппатрони. Тогава единият от апашите стреля по служителите на реда, които се прикриват зад дърветата и дават отговор на огъня.

Тръгват след въоръжения апаш, а към мястото са изпратени още екипи и куче. То открива в храстите мъж в безпомощно положение, който е арестуван. У него са открити военен револвер и шофьорска брошура на името на Николай Иринчев.

После е открито, че е подправена, и Иринчев в действителност е Куцара. Прави втори опит да избяга, само че този път за малко не съумява.

Куцара, който се бореше за сексстаи в пандиза, призна: Всичките ми присъди са обективни
 
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР