Сахара е най-голямата гореща пустиня в света. Нейните 9 200

...
Сахара е най-голямата гореща пустиня в света. Нейните 9 200
Коментари Харесай

Пустинята Сахара ще стане зелена! Вижте кога ще се случи

Сахара е най-голямата гореща пустиня в света. Нейните 9 200 000 кв. км. са сравними с площта на Китай или на Съединени американски щати. Името Сахара идва от арабската дума за пустиня „ сахра “. Пясъците й покриват огромна част от Северна Африка, обгръщайки и плодородния регион на Средиземноморското крайбрежие, Атласките планини в Магреб и долината на Нил в Египет и Судан.

За няколко стотици хиляди години Сахара е редувала същността на пустиня и савана в цикъл от 41 000 години.

Причина за тези промени е в оста на Земята, която се върти към слънцето, и това трансформира местоположението на северноафриканския мусон. Очаква се Сахара да стане зелена след към 15 000 години или в 170-ти век сл. Хр., написа vesti.bg.

Постоянно високата позиция на слънцето, извънредно ниската относителна мокрота и неналичието на растителност и превалявания вършат Великата пустиня най-горещата непрекъсната огромна повърхност в света и най-горещото място на Земята през лятото в някои места.

Средната температура надвишава 40 °C. Най-високата измерена температура е 47 °C.

През деня пясъците се нагряват до още по-екстремните  80°C и даже повече.

Нощем температурите варират сред 13 и 20°C. По крайбрежието са най-студени, поради високата мокрота. Могат да паднат даже по-ниско от 10°C.

Хората са живели в покрайнините на пустинята от преди хиляди години, още от края на последния ледников интервал. Тогава Сахара е била доста по-влажно място, в сравнение с е през днешния ден.

Берберите обитават и до през днешния ден огромна част от пустинята. Берберите Гараманти основали просперираща империя в самото ú сърце. Номадите Туареги не престават да живеят и да се придвижват измежду пясъците и до през днешния ден.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР