Съгласно ЗПКОНПИ, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане

...
Съгласно ЗПКОНПИ, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане
Коментари Харесай

КПКОНПИ: 12 законопроекта подлежат на оценка на въздействието за 2019 г.

Съгласно ЗПКОНПИ, Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество съгласува всеки законопроект, направен от изпълнителната власт, по отношение на съществуването на корупционен риск и прави следващ разбор на въздействието на законите.

На следващ разбор подлежат миналите координиране законопроекти, за които са били открити знаци за опасности от корупция и са отправени оферти за елиминирането им, като са влезнали в действие и са работили за период не по-кратък от дванадесет месеца преди 31 декември на годината, за която се прави разбора.

С решение на КПКОНПИ, е признат отчет за следваща оценка на въздействието за 2019 година На такава оценка подлежат 12 законопроекта: Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за развиването на университетския състав; ЗИД на Кодекс за общественото осигуряване; ЗИД на Закон за лекарствените артикули в хуманната медицина; Проект на Закон за пазарите на финансови инструменти; ЗИД на Закона за туризма; ЗИД на Закона за селскостопанската академия; ЗИД на Закона за силата от възобновими източници; ЗИД на Закона за нездравословното влияние на химичните субстанции и смеси; ЗИД на Закона за енергетиката; Проект на Закон за киберсигурност; ЗИД на Закона за използване на Общата организация на пазарите на аграрни артикули на Европейския съюз и ЗИД на Закона за филмовата промишленост.

По посочените 12 законопроекта, в хода на съгласувателния развой, КПКОНПИ е отправила до органи на изпълнителната власт общо 119 оферти, свързани с открити знаци за корупционен риск. Приети са били 25 оферти.

Докладът за следващ разбор на въздействието на законодателните актове за 2019 година е оповестен ТУК.

За задачите на разбора, по всеки от законите са разпознати заинтригуваните страни /вносителят, държавни органи и други организации и лица, които ползват закона и за които той основава права и задължения/, към които са отправени предложения за мнение и оценка на въздействието. Изводите в отчета са образувани и въз основа на постъпилите 64 мнения.

Докладът е изпратен на Комисията за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос, както и на Правната комисия в Народното събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР