Съгласно закона, с който бе регламентирано извънредното положение в страната

...
Съгласно закона, с който бе регламентирано извънредното положение в страната
Коментари Харесай

Хората с изтекли през извънредното положение ТЕЛК-ове ще имат пенсии до 13 юли


Съгласно закона, с който бе регламентирано изключителното състояние в страната от 13.03.2020 година до 13.05.2020 година, действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за установяване на трайно понижена продуктивност, беше продължено с два месеца след анулацията на изключителното състояние, т.е. изтича на 13 юли т.г.

Ситуацията визира към 5000 лица, като за тях служебно е продължен срокът за погашение на пенсиите им за неработоспособност и на добавките за непозната помощ. Когато не се изплащат пенсии за цялостен месец, а за част от него, Национален осигурителен институт изпраща до пощенските станции, банките и другите снабдители на платежни услуги обособени пенсионни записи за дължимите суми. С оглед на това, по силата на настоящата все още нормативна уредба, в началото пенсионерите ще получат посредством пощите и по платежните си сметки заплащане, което обгръща интервала от началото на месеца до 13-о число.

Националният застрахователен институт има подготвеност да изплати сумите за пенсии и добавки за останалата част от месец юли на пенсионерите от посочената група, ако бъде признат и влезе в действие нормативен текст, който планува удължение на действието на съответните експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК след 13.07.2020 година

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР