Съгласно разпоредбите на Закона за водите и Закона за защита

...
Съгласно разпоредбите на Закона за водите и Закона за защита
Коментари Харесай

Почистиха коритата на реки във Врачанско

Съгласно наредбите на Закона за водите и Закона за отбрана при бедствия, регионалният шеф на Враца Малина Николова реализира държавната политика, обвързвана със отбраната на популацията по предварителна защита, подготвеност за реагиране, реагиране и възобновяване.
Във връзка с дейностите по предварителна защита, свързани с понижаване на риска от наводнения, годишно със заповед на губернатора се назначава междуведомствена комисия, която има за цел да прави обход на речните корита отвън урбанизираните територии на област Враца. В резултат на инспекцията се изготвя стратегия за планово разчистване на речните кревати, в която се дефинират нужните ограничения за обезпечаване на естествения речен отток. Изпълнението на програмата за планово разчистване годишно се включва в регионалния и националния проект за отбрана при бедствия.
С разпореждане № 125/29.06.2018 година на Министерски съвет, на регионална администрация – Враца са отпуснати средства от държавния бюджет в размер на 147 486 лв. за финансиране на дейностите по плановото разчистване на 13 речни сектори, намиращи се в шест общини на територията на област Враца. Програмата за планово разчистване на речните кревати е осъществена в обсега от обекти за 2018 година
На територията на община Борован са почистени 2 сектора по поречието на река Скът с обща дължина 1100 м. В община Бяла Слатина са осъществени действия по възстановяване на проводимостта на река Гостиля, в землището на с. Търнак и река Скът в землищата на Бяла Слатина и с. Комарево.
Пет са почистените речни сектори на територията на община Враца, като е обезпечена проводимостта на реките Бистрешка, Въртешница, Рибине, Лева, както и на река Скът в землището на с. Голямо Пещене.
Подобрена е проводимостта на речното корито на р. Ботуня при моста на път II-101 Криводол – Бойчиновци, община Криводол, а за 600 м от коритото на река Скът отвън урбанизираната територия на община Мизия е направен механически план за установяване коти на водния стоеж.
На територията на община Роман е осъществено разчистване на долното течение на р. Курновска до вливането ѝ в река Искър.
С осъществените превантивни действия за понижаване на риска от бедствия са осъществени ограничения за попречване възникването на изключителни обстановки на територията на област Враца.
През актуалната 2019 година следва да бъде импортирана нова стратегия за планово разчистване на други сектори от речните корита в отвън урбанизираните територии.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР