Съгласно плановете, обявени от шотландския първи министър Никола Стърджън, шотландският

...
Съгласно плановете, обявени от шотландския първи министър Никола Стърджън, шотландският
Коментари Харесай

Нов референдум за отделянето на Шотландия

Съгласно проектите, оповестени от шотландския първи министър Никола Стърджън, шотландският парламент (Холируд) ще одобри закон за втори референдум за самостоятелност на Шотландия, който ще се организира през идната година.

Въпреки това даже Стърджън призна, че пътят до провеждането на този избор е нерешителен, защото разкри, че държавното управление ѝ е поискало от висшия съд на Англия да се произнесе дали Шотландия има право да организира референдум без разрешението на Лондон.

Първото допитване през 2014 година, в което страната, подкрепяща съюза, победи с 55% против 45%, последва решението на тогавашния министър председател Дейвид Камерън краткотрайно да даде на Холирууд пълномощието да организира референдум.

След като на миналогодишните избори в Холируд партиите, подкрепящи независимостта, завоюваха болшинство от местата, Стърджън съобщи, че нейното държавно управление към този момент има мандат за осъществяване на ново гласоподаване. Джонсън и английските министри не се съгласиха с това, изтъквайки изказванията на националистите от 2014 година, че първият референдум ще бъде събитие, което се случва " един път на потомство ".

В речта си пред шотландските депутати, в която бе изложена пътната карта за това второ допитване, Стърджън съобщи, че пожеланият от нея вид остава повтаряне на прехвърлянето на пълномощия от 2014 година, известно като заповед по член 30.

Но този път такова единодушие от Уестминстър няма да бъде получено. Говорител на държавното управление съобщи преди изказването на Стърджън, че позицията на Лондон е непроменена и че " в този момент не е моментът да се приказва за нов референдум ".

Независимо от това шотландския първи министър съобщи, че ще написа на Джонсън, с цел да изиска публично единодушие за провеждането на гласуването. Ако, както се чака, Джонсън отхвърли този апел, шотландското държавно управление въпреки всичко ще продължи да работи.

" Никога няма да разреша шотландската народна власт да бъде заложник на Борис Джонсън или на който и да е различен министър-председател ", съобщи Стърджън.

Първият министър заяви, че основният правист на шотландското държавно управление е изпратил писмо до Върховния съд на Обединеното кралство, с цел да изиска чуване по въпроса дали Шотландия има право да организира необвързващ референдум, даже в случай че Уестминстър откаже да даде единодушие. Това ще остави настояването за нов референдум на милостта на висшите съдии на Обединеното кралство.

Ако съдиите се съгласят с националистите и отсъдят, че Единбург има право да организира съвещателен избор, шотландското държавно управление ще продължи с проектите си за гласоподаване през октомври 2023 година по същия въпрос, който беше употребен през 2014 г: " Трябва ли Шотландия да бъде самостоятелна страна? "

Ако съдиите не се съгласят и отсъдят, че пълномощията за осъществяване на референдум принадлежат единствено на Уестминстър, Стърджън съобщи, че вместо това нейната партия ще се състезава на идващите парламентарни избори във Англия - предстоящи през 2024 година - по същия въпрос от референдума през 2014 година

" Това няма да е краят на въпроса - надалеч не ", сподели тя за възможна несполучлива правосъдна борба.

Междувременно английския министър на защитата Бен Уолъс сложи геополитическата конюнктура преди всичко и посочи, че бъдеща самостоятелност няма да бъде в интерес на Шотландия.

" Шотландия да остане във Англия евентуално е по-добрият вид. Има няколко аргументи, заради които това е по този начин. Ако погледнете [мерките по COVID-19], размерът на помощта, която Шотландия получи, можеше да бъде разпределен единствено като част от по-мощен политически съюз. Ако погледнем от позиция на защитата, Путин нееднократно е споменавал нуклеарните оръжия, а хората в Шотландия схващат, че като страна сме по-силни дружно ", сподели той пред Скай нюз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР