Съгласно изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух, общините

...
Съгласно изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух, общините
Коментари Харесай

Екоминистерството даде указания на кметовете за въздуха

Съгласно условията на Закона за чистотата на атмосферния въздух, общините с нарушено качество на въздуха са задължени да имат настоящи общински стратегии за качеството на атмосферния въздух (КАВ), които са главно средство за справяне с наднорменото замърсяване.

В тази връзка, с писмо до кметовете на 28-те най-големи общини в страната зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков ги прикани да изпълнят този ангажимент, изпращайки инструкции по отношение на актуализацията на стратегиите предвид на това, те да служат за реализиране на поставените цели.

Министерство на околната среда и водите упорства разработваните стратегии да дават отговор на всички условия на настоящата нормативна уредба. От значително значение е допустимо най-точно да се дефинират източниците на излъчвания, разположението им и на количествата нездравословни субстанции, изпускани в атмосферния въздух, което е от извънредно значение за набелязването на верните ограничения, заложени в стратегиите, посредством осъществяването на които следва да бъде реализирано сходството с нормите за КАВ.

Със средства на ОПОС 2014-2020 сега се актуализират стратегиите за качеството на атмосферния въздух на общините Асеновград, Благоевград, Варна, Враца, Гълъбово, Димитровград, Монтана, Несебър, Перник, Пловдив, Шумен. Актуализираните стратегии би трябвало да дефинират главните източници на замърсяване на територията и да възнамеряват съответни ограничения за подобряването на КАВ, а осъществяването им да докара до реализиране на избраните от законодателството правила.

В писмото се напомня, че на 5 април, 2017 година Съдът на Европейски Съюз в Люксембург излезе с решение по дело С-488/15, съгласно което България не е спазила нормите за ФПЧ10 във всички агломерации и зони на страната. Решението постановява обвързване за правене и осъществяване на проекти за качество на въздуха, с цел да бъде интервалът на превишаване на пределно допустимите стойности допустимо най-кратък. Министерство на околната среда и водите предизвестява, че заради естеството на казуса, който явно няма да може да бъде решен в най-кратки периоди, е прекомерно евентуално решението на съда да докара до налагането на финансови наказания на България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР