Съгласно ИК, министърът на електронното управление и министерството осигуряват удостоверяването

...
Съгласно ИК, министърът на електронното управление и министерството осигуряват удостоверяването
Коментари Харесай

Властта увери след скандала с машините: Не може да се слага произволен софтуер, който да променя резултатите

Съгласно ИК, министърът на електронното ръководство и министерството обезпечават удостоверяването на машините за гласоподаване според ИК. Втората задача е и обезпечаването на видеонаблюдението след края на изборния ден. Това съобщи министърът на електронното ръководство Александър Йоловски на брифинг в Министерския съвет.

На 9 октомври са изтеглени серийните номера за машините на гласоподаване - номерата на общо 8 броя машини. На тегленето са участвали публицисти, представители на Български институт за стандартизация, както и представители на политическите партии.

На 13 октомври е одобрена методиката за удостоверяването на сходствата за машинното гласоподаване. На 20 октомври, ЦИК прави в следена среда довереното създаване на софтуера, на този развой участват 4 партии. Там се генерира криптографски ключ, така наречен хеш код, с който се подписва софтуера. Никакъв различен програмен продукт, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласоподаване, изясни министърът на електронното ръководство.
По думите му, самият програмен продукт е заключен с ключ, генериран от паролите на трима от членовете на ЦИК, определени от разнообразни партии. Ключът се съхранява в ЦИК. Паролите на тримата членове са били въведени на място, незабавно след доверенето създаване, което подсигурява, че не може да се поставя случаен програмен продукт на машините, който да трансформира резултатите.

" Сигурността за идния избор се подсигуряват от следното: машините работят като принтери. Те отпечатват квитанция, където се вижда гласа на всеки един гласоподавател. СИК регистрират гласовете на база на подадените разписки. Предвид качествата на моя зам.-министър Михаил Стойнов, на 19 септември съм му упълномощил на министъра на електронното ръководство за удостоверяването на машините. Това са обстоятелствата ", уточни Йоловски.

Той уточни, че отиват с вицепремиера Мария Габриел към Народното събрание, с цел да дават тази информация.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР