Съгласни по основните искания, но не и с начина на

...
Съгласни по основните искания, но не и с начина на
Коментари Харесай

Европейците са между два огъня в търговската война Китай-САЩ

Съгласни по главните претенции, само че не и с метода на постигането им, европейските компании в Китай страдат от комерсиалната война, стартирана от Доналд Тръмп. Те са и по-малко оптимистични за еволюцията на азиатския колос.

Сблъсъкът сред Пекин и Вашингтон не води до преимущества за европейските бизнесмени, обратно на това, което някои може да са се надявали при започване на предходната година. Това сочат резултатите от проучването на бизнесдоверието през годината, направено от Търговската камара на Европейски Съюз в Китай измежду нейните членове.

" В момента напрежението в комерсиалните връзки се възприема като спомагателен фактор за неустановеност в бизнес климата ", разяснява Шарлот Рул, вицепрезидентка на Камарата, представяйки през вчерашния ден проучването пред медиите.

" Според мнението на нашите членове напрежението в комерсиалните връзки не носи нищо положително за бизнеса ни ", добавя госпожа Рул, съгласно която европейците са сложени " сред два огъня ".

Според анкетата, на която са дали отговор 585 компании, комерсиалният спор сред двете водещи международни стопански системи е измежду главните опасения на европейците в Китай (23%), след забавянето на темпа на повишаване на китайската стопанска система (45%), и на международната (27%) и увеличението на разноските за труд в страната (23%).

Изследването е направено през януари, когато напрежението в транстихоокеанските търговски връзки бе отслабнало. То още веднъж набъбна с цялостна мощ при започване на май с взаимното налагане на нови по-високи мита.

Само че още при започване на годината една четвърт от европейските компании, работещи в Китай, са декларирали, че към този момент страдат от покачването на митата, наложено от Вашингтон върху китайски артикули.

Редица европейски компании създават в Китай артикули, които по-късно изнасят по целия свят.

" Неприемливо "

Малък брой (6%) към този момент са се преместели, с цел да заобиколят американските наказания, или пък възнамеряват да го създадат, изнасяйки се главно в Азия или в Европа.

И въпреки да показват страдание за метода, прилаган от администрацията на Тръмп в акцията й против Пекин, европейците споделят, че споделят някои от недоволствата на Вашингтон.

" Въпросите, които са в дъното на комерсиалната война, би трябвало да получат отговор, без значение дали става дума за достъп до пазара, административни блокажи, промяна на държавните компании или за насилствен трансфер на технологии ", акцентира госпожа Рул.

По последния от изброените проблеми 20% интервюираните компании се оплакват, че биват принуждавани да трансферират технологии на китайски сътрудник, а това е двойно нарастване спрямо далите същия отговор преди две години (10%). За една четвърт от тези компании (24%) сега се правят такива прехвърляния.

Според госпожа Рул това е " недопустимо ". " Властите споделят, че няма прехвърляния на технология, само че нашето изследване демонстрира нещо друго ".

На конференция министерството на външните работи, отхвърли тези обвинявания посредством гласа на представителя си Лу Кан.

Китай " няма национална политика, която да принуждава задграничните компании да трансферират своя технология ", съобщи той, припомняйки в това време, че китайският парламент е забранил през март потреблението на " административни средства " за да бъдат получени задгранични технологии.

Също като администрацията на Тръмп, европейците се притесняват и от белите полета в отбраната на интелектуалната благосъстоятелност в Китай. Според изследването повече от половината (52%) от интервюираните компании дефинират като " несъответстващи " юридическите регламенти в тази област.

" Китай не трябва да се лимитира с декларацията, че съществено се е захванал с промените, той би трябвало да го покаже ", отсече Якоб Гюнтер, координатор за политиката и връзките на Камарата.

Четиридесет и пет % от фирмите показват, че страдат от " неравноправно отношение " по отношение на тях и техните китайски съперници. На прицел са държавните компании и дотациите за тях.

Прекалено надзираван интернет

В огромното си болшинство европейците упрекват тези компании, че се възползват от облагодетелстващо ги отношение, 62% са на мнение, че те имат по-улеснен достъп до държавни контракти.

На финала хоризонтът се заоблачава: единствено 45% от интервюираните компании споделят, че са настроени оптимистично за вероятностите за напредък в техния бранш през идващите две години. Преди една година подобен отговор са дали 62%.

Половината не чакат да има обективна конкуренция през идващите пет години, нито пък и по-късно.

Според 53 % бизнесът е станал по-труден през миналата година, по отношение на 48% изразили такова мнение година по-рано.

" Неяснотата на разпоредбите и регламента " е отпред на пречките, изброени от европейските пазари на китайския пазар.

Трудностите при достъпа до интернет, който се следи изкъсо от комунистическия режим, е неподходящ фактор за 51% от интервюираните.

В същото време европейците признават все по-нарастващия технологически прогрес на китайските си съперници: 34% са на мнение, че фирмите на азиатския колос са по-иновативни от европейските, а преди две години подобен отговор са дали 23%.

Въпреки пречките Китай продължава да бъде една от трите първи международни дестинации за бъдещи вложения за 62% от фирмите, взели участие в проучването. Този дял леко се е увеличел по отношение на предходната година. А 56% от европейските компании възнамеряват да разширят дейностите си в страната тази година.

 

Патрик Баер, Агенция Франс Прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР