Сагата за пловдивския зоопарк влиза в решителната си фаза. В

...
Сагата за пловдивския зоопарк влиза в решителната си фаза. В
Коментари Харесай

Сагата за зоопарка в Пловдив в решителна фаза, Общината иска рестарт още тази година

Сагата за пловдивския зоопарк влиза в решителната си фаза. В края на май в Апелативен съд – Пловдив ще се гледа комерсиалния спор сред Община Пловдив и компанията реализатор „ Запрянови – 03” за парите, които би трябвало да се изплатят.

На миналата инстанция Окръжният съд под тепетата реши, че Община Пловдив ще би трябвало да заплати над 550 хиляди лв. на „ Запрянови – 03”, като от тях 127 000 лв. са лихви за забавени заплащания. Второто решение обаче бе, че градските управляващи не би трябвало да заплащат желаните от компанията действия за 392 995 хиляди лв., както и 119 хиляди лв. лихви по тях. Те са за непризнати строителните действия по зоокъта.

Община Пловдив към този момент е изплатила 300 000 лв. по безспорните разноски на „ Запрянови-03”, коти са включени в контракта. Съдът обаче ще реши за останалата сума.

Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев съобщи, че зоопаркът е един от целите му тази година дружно с реконструкциите на Голямоконарско и Рогошко шосе.

„ До края на април би трябвало да завърши обследването на зоопарка и да се види амортизацията, както и каква сума е нужна, с цел да го довършим. След като имаме подготвен отчет, ще пуснем и социална поръчка под изискването, че договорът ще влезе в действие при приключването на правосъдните дела”, изясни Райчев. Преди две години техническият разбор на оборудването сподели, че са нужни 800 000 лв. за довършването му, само че евентуално сумата в този момент ще бъде по-голяма. В Бюджет 20222 са заложени 500 000 лв. за тази активност, като при нужда тя ще бъде увеличена.

Дейностите по зоопарка бяха спрени през 2015 година, а през 2018 се направи опит те да бъдат рестартирани. Това обаче по този начин и не се случи поради закъснение с документите. С встъпването си в служба Здравко Димитров разгласи, че ще бъде прекъсната поръчката и ще бъде определен нов реализатор. Причината е, че някогашният кмет Иван Тотев бе разследван от профилираната прокуратура за ремонта на зоопарка. Когато Зико изиска договорът да бъде негоден, от компанията реализатор „ Запрянови – 03” желаеха близо 1 млн. лв. за това, измежду тях и така наречен спомагателни действия за близо 400 000 лв..

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР