Сагата с приемането на изменението на Общия устройствен план на

...
Сагата с приемането на изменението на Общия устройствен план на
Коментари Харесай

Ще победи ли бетонът в Пловдив? Новият ОУП спира мастодонтите, но не и презастрояването

Сагата с приемането на изменението на Общия организационен проект на Пловдив  е на път да свърши след 3 години работата по него. Общинският съвет ще гледа в четвъртък най-важният документ на Община Пловдив, която би трябвало да контролира развиването и застрояването на града.
Прочетете още
Въпреки мненията, че новият Общ устройствен план стопира презастрояването на града, данните от отчетите не демонстрират това. В реалност се вкарва съществено ограничаване на коефициентите на строителство в урбанизираната територия на града. Досега редица парцели и терени позволяваха коефициент на застрояване от Кинт 5, като новото ограничаване ще бъде до Кинт 3,5. Най-опростено казано, в случай че до този миг върху имот от 10 000 кв.м можеше да се построи 50 000 РЗП, то с новите ограничавания те ще паднат до 35 000 РЗП. Това сигурно бе спряло изникването на жилищни мастодонти от рода на „ Оазиса ” и „ Гербера ”, само че няма да реши казуса с презастрояването.

Как е разпределена територията?

В салдото на териториите е обещано, че урбанизираната част на Пловдив се усилва от 4678 хектара до 6158 ха, или от 45% на 60%. В това число влизат всички парцели с жилищни, индустриални, зелени и спортни функционалности.

За жилищни функционалности площта се усилва от 2026 ха до 2594 ха.  С други  думи местата, на които ще могат да се строят жилища се усилват с 25%. Само по себе си това демонстрира, че няма по какъв начин новият Общ устройствен план да бори презастрояването като подвига с ¼ парцелите за жилищно строителство.

Разликата идва най-много от земеделските земи, които от 3667 ха падат на 2115 ха. В новия Общ устройствен план съвсем всички аграрни земи към огромните квартали се трансформират в нови жилищни зони, а към входовете на града, изключително към Голямоконарско шосе в „ новото сити на Пловдив ”. Там е единствената зона, която ще разреши Кинт 5, както и строителството на небостъргачи. На входно-изходните артерии ще бъдат преместени и всички икономически действия – хранилища, фабрики и предприятия.

Показателите СОП бяха отстранени, като на тяхно място  са дадени смесени функционални зони (СМФ), което значи – нови места за жилищно строителство в  старите т.нар индустриални зони на Пловдив.

Зелената система

Между първата и втората графика на Общ устройствен план, която направиха проектантите от „ Булплан ” се вижда доста повече зелено. Според салдото на териториите от 536 ха зелените площи се разширяват  на 1063 ха.  Реално за необятно публично прилагане ще бъдат 725 ха.

Озеленяването и парковете в новия Общ устройствен план на Пловдив се уголемяват страхливо все пак. За два нови общоградски парка са дадени два парцела - в Коматево и върху казармите на „ Гладно поле ”. Промяната на казармите от второстепенен градски център до зона с ниско строителство, учебни заведения и зелени пространства е една от положителните промени сред двете графики. Община Пловдив обаче каквито и проекти да си прави за зоната, те са подвластни от военните.



 

Всички казарми в града са дадени с ниско строителство и публични паркове около тях. Това важи за поделението към Гарнизонна фурна, в подножието на Младежкия рид, както и казармите на „ Асеновградско шосе ” и „ Освобождение ”.  Без обаче те да са общинска благосъстоятелност, по никакъв метод не може да се подсигурява тяхното бъдеще.

За да се „ вдигне ” % на зелената система в града е обещано и поречието на река Марица край Столипиново като зелена повърхност, както и разсадниците в покрайнините на града.

Така действително новите зелени площи за публично прилагане и са общинска благосъстоятелност са в квартал Коматево.  В трите нови  квартала – към местностите „ Терзиите ”, „ Гуджуците ” и северно от Гребната база  и Марица, също няма планувани паркове за необятно обществено  прилагане. 

Неведнъж от Община Пловдив са изтъквали, че всеки парцел ще има по-голямо наложително озеленяване сред 30% и 50%.  Това обаче по никакъв метод не усилва нито дърветата, нито усъвършенства качеството на въздуха.



Зони за рекреационни действия

В промени Общ устройствен план зоните ОД са увеличени от 7,3 ха до 16,8. В тях попада някогашният къмпинг на бул. „ Пазарджишко шосе ” на 4 км,  теренът от западната страна Гребния канал, а новият парцел са близо 81 дка в парк „ Отдих и просвета ”. Те са част от изгубените 140 дка на Община Пловдив посредством апорт в сдружението, което трябваше да построи пловдивския Дисниленд. Сделката бе в мандата на доктор Иван Чомаков, а по-късно парцелите смениха редица притежатели. За едната част от парцела стартира отчуждителна процедура от Община Пловдив посредством подмяна с други терени, само че другите 90 дка остават в частни ръце.

В първата графика на Общ устройствен план парцелът бе даден за спорт и атракции, само че в този момент бе променен до зона за рекреационни действия. Той разрешава строителство до 30% от парцела, 9 метра височина и 0,8 Кинт активност на застрояването. 2/3 от озеленяването би трябвало да е с дървесна растителност.

Именно поради новите индикатори на парцела до Розариума се готви и митинг преди сесията на Общинския съвет. Недоволните желаят парцелът да остане за обществено  озеленяване, а Община Пловдив да си го върне посредством отчуждаване, с цел да няма следващия жилищен комплекс.





Промяна на смяната на новия Общ устройствен план

По време на ЕСУТ пловдивчанин зададе въпрос към гл. проектант по отношение на парцела, за който той има интерес и не попада в строителните граници на града – оставен е без регулация.Димитър Ахрянов проектант сподели, че даже след приемането на Общия организационен проект, всяко едно заинтригувано лице може да стартира процедура по смяна на Общ устройствен план.

С други  думи Общ устройствен план е рамка, която постоянно може да бъде изменена след процедура и гласоподаване в Общинския съвет. През годините през локалния парламент са минавали редица промени на Общ устройствен план. 

Сред по-мащабните промени бе статутът на някогашната фабрика на „ Каменица ”.  Компанията стартира смяна на Общия организационен проект за терена си от Смесена обслужващо - индустриална зона до СМФ, с цел да може да се вдигнат жилищни здания. След това парцелът бе продаден на фамилия Тотеви с новите индикатори.

Друга смяна на Общ устройствен план бе парцел до Денталния факултет, който от обучение стана за жилищно строителство, а по-късно йорданския предприемач Таха Рахманд подвигна жилищен мастодонт.

Разликите сред настоящия Общ устройствен план и новият са основни и несъмнено позитивни. С него  обаче никога не се стопира застрояването, само че може да се каже, че се обуздава най-малко отчасти.  Хвърлянето на зелени петна върху частни и държавни терени също по никакъв метод не взема решение проблеми с намаляващата зеленина в града.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР