Сагата с отпадъците отново е сред водещите теми на вестниците.Министерството

...
Сагата с отпадъците отново е сред водещите теми на вестниците.Министерството
Коментари Харесай

Преглед на печата

Сагата с отпадъците още веднъж е измежду водещите тематики на вестниците.

" Министерството на околната среда и водите (МОСВ) лишава разрешителното на обвързвания с предприемача Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Бобов дол " за изгаряне на боклуци, заяви Българска национална телевизия. Министър Емил Димитров изясни, че е открито, че се изгарят боклуци, за които нямат позволение. Според него, другият проблем е, че инвестицията във филтри не е довършена, макар че ТЕЦ-ът е имал периоди, в които би трябвало да построи напълно филтърната апаратура. При инспекция предходната седмица от предприятието твърдели, че горят единствено позволени боклуци, само че посредством системата за видеонаблюдение е било потвърдено, че това не е по този начин... " Изчакаха няколко дни, откакто аз учтиво ги помолих да преустановят мощностите, за които нямат филтри - не са довършени по този начин, както са в комплексното позволение. Те бяха на друго мнение. Превъртяхме записите и се оказа, че са траяли да изгарят боклуци - не нездравословни боклуци, не рискови боклуци, не застрашаващи природата и популацията, само че боклуци, които не попадат в тяхното сложно позволение ", изясни Емил Димитров. " - в. " Сега ".

" Помолил съм в най-бърз порядък да се изпрати насилствена административна мярка Топлоелектрическа централа " Бобов дол " да прекрати изгарянето на боклуци, само че да продължи да работи на въглища. Това сподели министърът на околната среда и водите Емил Димитров след срещата си с представители на рециклиращия бизнес. Димитров напомни, че преди няколко дни е бил на място, защото са оказвали подпомагане на прокуратурата по осъществяваната инспекция там. " Сигналите бяха, че там има рискови боклуци и че имаше нездравословни излъчвания. Наши чиновници бяха изпратени да окажат подпомагане. Когато отидохме прокуратурата сподели, че според направеното проучване, няма нездравословни излъчвания, няма рискови артикули, които да са качвани на транспортните ленти. Моите чиновници, които бяха там ми споделиха, че имат проблем с комплексното позволение и в него има сложени разрешителни условия, които е следвало да се изпълнят, само че не са били изпълнени. Тогава посъветвах управлението да прекрати активност, до момента в който не почисти тези проблеми, които имат. Още повече, че основана с моя заповед група прегледа всички документи на ТЕЦ-а и излязоха със мнение, вследствие на което ние през днешния ден изпратихме заповед до Регионална инспекция за опазване на околната среда Перник ", съобщи Димитров. Министърът разгласи, че в Перник работи система за видео наблюдаване и, че когато са превъртели записите обратно са видели, че макар молбата на министъра те са траяли да горят боклуци, въпреки и те да са неопасни, те още веднъж са в нарушаване, тъй като горят боклуци, каквито не попадат в комплексното им позволение. " Отпадъци ще се горят едвам, когато изпълнят всички условия, които е следвало да вкарат ", съобщи Димитров и добави,че боклуци се изгарят в Топлоелектрическа централа " Сливен " и още три завода. " - в. " Труд ".

" Ще въведем гранични пунктове, през които ще влизат стоките, изключително рисковите, каквито са рисковите боклуци. Те ще се наблюдават с GPS и ние ще имаме противоположна информация къде и какво се случва. Ще въведем няколко кода за рисковите артикули, които ще бъдат под необикновен надзор, с цел да не затрудняваме цялата промишленост. Това сподели министърът на екологията Емил Димитров след срещата си с рециклиращия бизнес, заяви БГНЕС. Димитров изясни, че към този момент са изготвили планове на наредби и стратегии сред другите институции и добави, че заимстват механизма от контрола върху рисковите артикули, който Национална агенция за приходите вкарва. Екоминистърът разгласи още, че другата седмица ще бъдат взети крайните решения и те ще бъдат оповестени от премиера Бойко Борисов. Помолил съм в най-бърз порядък да се изпрати насилствена административна мярка Топлоелектрическа централа " Бобов дол " да прекрати изгарянето на боклуци, само че да продължи да работи на въглища. Това сподели още министърът на околната среда и водите Емил Димитров след срещата си с представители на рециклиращия бизнес. " Отпадъци ще се горят едвам, когато изпълнят всички условия, които е следвало да вкарат ", съобщи Димитров и добави, че боклуци се изгарят в Топлоелектрическа централа " Сливен " и още три завода. " - в. " Стандарт ".

Темата за хазарта също е във фокуса на новинарските издания.

" Държавната комисия по
хазарта да се преструктурира в Национална организация по хазарта, планува план на Министерството на финансите за Закон за Националната организация по хазарта, оповестен за публично разискване. Предвижда се тя да бъде едноличен орган и нейният изпълнителен шеф да прави всичко, обвързвано с регулацията и контрола на хазарта, а той да бъде назначаван от финансовия министър и да бъде на негово послушание. С този план се предлага и смяна на таксите, които дължат уредниците на лотарии и спортни залагания. Министерството афишира плана ден откакто профилираната прокуратура влезе в Държавната комисия по хазарта и почналата финансова проверка поради сигналите за занижаване на събираните от частните оператори на лотарийни игри такси. В момента законът дава опция да се заплаща по два разнообразни метода. Седмица по-рано пък водачът на НФСБ Валери Симеонов внесе в Народното събрание промени в Закона за хазарта, предвиждащи частните лотарии да спрат работа и организирането им да стане държавен монопол. Той сподели, че е приказвал с министъра на финансите за концепцията си, а Горанов я поддържа. Още тогава финансовият министър загатна, че ще предложи и смяна за комисията по хазарта в едноличен орган. Събитията към регулирането на частните лотарии станаха причина предприемачът Васил Божков, който управлява " Национална лотария " и " Лотария България ", да наруши дългогодишното си медийно безмълвие и да съобщи, че зад тази концепция стоят ръководещите, а задачата е един сполучлив бизнес да бъде трансфериран на различен състезател. В отговор тази заран министър председателят Борисов изиска експлицитни гаранции, че единствено страната ще се занимава с лотарията. Проектът е оповестен за публично разискване до 22 февруари, само че към момента няма формален коментар по какъв начин ще бъде съотнесен към измененията, препоръчани от Симеонов и ще остане ли концепцията лотарията да е държавен монопол. Междувременно концепциите на " Патриотите " бяха признати на първо четене в бюджетната комисия, като депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи гласоподаваха с " въздържал се "... " - в. " Дневник ".

" От " Нове АД Холдинг " изпратиха публична позиция на частните компании, организиращи лотарийни игри в България. Ето какво написа в нея: " Във връзка с медийните изявления и засиления публичен интерес, предшестващи днешните изказвания на министър-председателя Бойко Борисов и стартиралото разискване в парламентарната комисия по бюджет и финанси на проектозакона за
хазарта, импортиран от Валери Симеонов, заявяваме следното: В днешното си изказване министър-председателят Бойко Борисов уточни отчета от инспекция на Агенцията за държавна и финансова ревизия (АДФИ) като главен мотив за пропуснати вземания от страната. Припомняме, че във вчерашното си изказване шефът на организацията съобщи, че няма нарушаване на закона. Ето заключението му буквално: " (...) текстът дава опция да се събират такси, образувани на друга основа ". Той разгласи и данни, че са импортирани над 500 млн. лева в бюджета от частните лотарии за интервала 2014 - 2019 година Премиерът се базира на предполагаем вид, в който АДФИ излага, че лотариите са можели да платят стотици милиони повече, в случай че законът бил друг. В тази връзка заявяваме, че нашите лотарийни компании са изплатили всички дължими по закона налози и такси и съблюдават буквата на Закона за хазарта подобен, какъвто той е. Сега настоящият Закон за хазарта е променен по предложение на финансовия министър Владислав Горанов през декември 2014 година Промяната е аргументирана от министерство на финансите с " нуждата от отбягване на благоприятни условия за отклонения на данъчно облагане ". Прилагаме заповедта на министър Горанов и образеца на декларацията, които са оповестени на уеб страницата на Държавната комисия по хазарта и Министерство на финансите. По мотив Законопроекта за хазарта на Валери Симеонов, министър председателят по едно и също време съобщи, че не става дума за " одържавяване " и " национализация ", само че обвърза възможна поддръжка от ГЕРБ при вероятно гласоподаване в Народно събрание под изискване (дословен цитат): че " категорично би трябвало да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, да се аутсорсва и преотдава и би трябвало да бъде в забранителния лист за приватизация, да е несъмнено, че безусловно никой различен, с изключение на страната, няма да се занимава с тази активност ". Така направената от премиера формулировка разказва категоричен монопол и заграбване на главните активи на всички лотарии... " - в. " 24 часа ".

" Премиерът Бойко Борисов отхвърли с препоръчаните от НФСБ промени в Закона за
хазарта страната да се готви да национализира хазартния бизнес или да цели прехвърлянето му на различен състезател. В същото време той разгласи, че ГЕРБ може да поддържа плана, само че при гаранции, че единствено страната ще провежда хазартни игри и тази активност няма да се преотдава (видео от изказването на Борисов - тук). Предложението на " Патриотите " включва частните лотарии да спрат работа три месеца след влизане в действие на закона и организирането им да стане държавен монопол. В изказване пред министрите и медиите преди началото на съвещанието на Министерския съвет в четвъртък (23 януари) Борисов отговори косвено на обвиняванията на предприемача Васил Божков, който управлява частните " Национална лотария " и " Лотария България ", че се пробват да му вземат бизнеса, и на напомнянето, че в случай че това стане, няма да продължи да устоя футболния клуб " Левски ". Името на Божков не беше упоменато. Борисов го назова единствено във връзка своите пристрастия към Левски и че клубът ще остане и след него, и след Божков. Това е първият коментар на Борисов по концепцията за промени в Закона за хазарта... " - в. " Дневник ".

Всекидневниците оповестяват също, че прокуратурата е повдигнала обвинявания на трима съветски офицери от ГРУ за отравянето на Емилиян Гебрев.

" Трима съветски офицери от Руското военно разузнаване (известно преди като ГРУ) са упрекнати в опит за ликвидиране на оръжейния необут Емилиян Гебрев, сина му и още един човек с букви В. Т. Това оповестиха в четвъртък от пресцентъра на прокуратурата. Според следствие на уеб страницата Bellingcat това са Сергей Федотов (истинско име Денис Сергеев), Сергей Павлов (Сергей Лютенко) и Георгий Горшков (Пьотър Борисов). Според информацията, обявена от държавното обвиняване, тримата руснаци са упрекнати за това, че в интервала от 28 април до 4 май 2015 година в София са създали опит съзнателно да умъртвят потърпевшите лица по метод и със средства, рискови за живота на мнозина, като действието е осъществено посредством интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен темперамент (ФОС). В известието е посочено още, че Софийската градска прокуратурата е издала европейски заповеди за арест за всеки от упрекнатите, както и молби за интернационално търсене за арест и следваща екстрадиция. Освен това тримата са оповестени в Шенгенската осведомителна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ с алена бюлетина. Малко след публикуването на известието на прокуратурата проверяващият публицист Христо Грозев разгласява в Туитър пост, че тримата офицери от ГРУ са се сдобили с обвинявания след разкритията на уеб страницата Bellingcat. Грозев е част от екипа на изданието, което първо разкри, че елитните съветски елементи стоят зад опита за нападение на оръжейния необут, който в последните няколко години е пионка на укриващия се в Белград обвиняем банкер Цветан Василев. Аферистът и Гебрев играят в тандем за да завлечен под носа на страната военния цех " Дунарит ", платен с пари на вложителите в КТБ. Тъй като врътките им към този момент обаче удрят на камък, двамата са измислили скица, при която заводът се управлява от Гебрев и се източва в интерес на Василев и съветските му ментори, измежду които и кремълският олигарх Константин Малофеев. Последният даже получи 10-годишна възбрана да влиза в България, откакто прокуратурата разкри опит за интервенция в делата на страната от страна на Кремъл, поръчана от Малофеев и някогашния съветски дипломат Леонид Решетников, а дадена за реализация на различен обвързван с Василев състезател - шефа на русофилите у нас Николай Малинов... " - в. " Монитор ".

" Трима неназовани жители на Русия са упрекнати за опит за преднамерено ликвидиране преди близо 5 години в София на трима българи, измежду които Емилиян Гебрев, се споделя в известие на прокуратурата. В него се показва също, че при покушението е било употребявано вещество, което най-вероятно е от групата " Новичок ", разработвана в някогашния Съюз на съветските социалистически републики. В текста е казано безусловно " действието е осъществено посредством интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен темперамент ", а употребяваните за убийството метод и средства са били " рискови за живота на мнозина ". В реалност това са характерности на веществата от нервнопаралитично оръжие. Това също по този начин би трябвало да значи, че България удостоверява, че на нейна територия е осъществена втората в Европа (след покушението против Сергей Скрипал и щерка му във Великобритания) приложимост от руснаци на нервнопаралитично вещество с бойно предопределение. През февруари 2019 година основният прокурор Сотир Цацаров сподели, че при отравянето на Емилиян Гебрев няма открити вещества от листата на Конвенцията за химическите оръжия. Заключенията от химичните експертизи посочили, че в кафе от кафе машината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия наследник има следи от хлорпирифос - инсектицид, който е мощно отровен и се употребява за битка с неприятели по земеделските култури. Установено било също, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите сътрудници, само че в извънредно ниски количества. Сега прокуратурата приказва за средство, което не е прицелено в съответните жертви, а е смъртоносно за мнозина. Разследването под надзора на Софийска градска прокуратура е за " опит за съзнателно отравяне на лицата Емилиян Христов Гебрев, Христо Емилиянов Гебрев и В. Т. ", като Христо е синът на бизнесмена, а В.Т. към този момент е посочен в медийни изявления като Валентин Тахчиев, индустриален шеф на оръжейното дружество ЕМКО. Конкретният интервал, в който съгласно прокуратурата е осъществен опитът за ликвидиране, е сред 28.04.2015 година и 4.05.2015 година - времето, в което в болница са признати поредно Емилиян Гебрев, Тахчиев и Христо Гебрев. Софийска градска прокуратура е издала европейски заповеди за арест за всеки от упрекнатите, както и молби за интернационално търсене за арест и следваща екстрадиция. Тримата руснаци са оповестени с алена бюлетина и в Шенгенската осведомителна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ. В понеделник прокуратурата популяризира къси видеозаписи от охранителни камери от 28 април 2015 година, на които допуска, че е сниман обвинен причинител на покушението. С днешното известие седмицата се обрисува като една от най-драматичните в развиването на този случай. В началото на декември Гебрев сподели за " Свободна Европа ": " Към днешна дата нямам каквато и да било визия какво се случва с следствието. Поради тази причина като пострадал според настоящото законодателство аз имам цялостно съображение и право да се срещна със събраните материали по въпроса до момента. За да се съблюдава законът подобен, какъвто е, аз направих питане към наблюдаващите прокурори по въпроса. Странно е, че получих отвод ". Разследване на групата Bellingcat, сп. " Шпигел " и съветският уебсайт Insider твърди, че е разпознало поименно 8 души, чиновници на Главното ръководство (по-известно като ГРУ) на Генщаба на армията на Русия, които в продължение на месеци са влизали няколко пъти в България преди и след покушението. Според тях част от тях са свързани с опита за ликвидиране на Скрипал или с несполучливия пуч в Черна гора. Но към момента нито българската прокуратура, нито проверяващи групи са обявили безапелационна версия за претекстовете за нападение против българите. " Това не е някакъв огромен зложелател на Кремъл, нито е избягал член на съветските спецслужби, който може да бъде нападнат като изменник ", сподели някогашен чиновник от разузнаването на централноевропейска страна, който постоянно е работел в България. " На базата на това, което знаем, няма доста логичност, в случай че Гебрев не е забъркан в нещо, което още не е направено обществено притежание. Ако не е по този начин, няма доста смисъл в толкоз с ложно нападение, без значение от явни доказателства, сочещи към ГРУ. " - в. " Дневник ".

Вестниците отделят място и на предлагането за по-дълъг годишен отпуск за непушачите.

" Два дни повече заплатен годишен отпуск да имат непушачите предлага Вътрешна македонска революционна организация. Промените в Кодекса на труда са импортирани в Народното събрание, само че не са обсъждани с работодатели и синдикати. Предложението е работодателите да могат да договарят със чиновниците, които не пушат на работното място, до два дни спомагателен заплатен отпуск. Според депутата от Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди поради възбраната за пушене на закрито пушачите получават нерегламентирана отмора сред 10 и 15 минути на два часа, което е дискриминация към непушачите. По думите му имало работодатели, които давали финансови
бонуси за непушачи. Според Вътрешна македонска революционна организация мярката би довела и до понижаване на хората, които пушат, или на броя на цигарите, които пушачите пушат дневно. " - в. " Дневник ".

" Слабаков остроумен: Непушачите да се пенсионират преди миньорите Във екстаз съм от предлагането на Вътрешна македонска революционна организация. Отдавна беше време да се направи нещо за непушачите. Това са извънредно нежни и раними създания. Два дни ми наподобяват малко. Мисля, че им би трябвало най-малко седмица. Те се изтощават да мислят по какъв начин да живеят здравословно ". Това разяснява евродепутатът Андрей Слабаков... Той отговори на предлагането на Вътрешна македонска революционна организация за законови ремонти, с които работодателите да отпускат още 2 дни заплатен годишен отпуск на непушачите. " Готови сме да работим за непушачите. Даже считам, че би трябвало да се пенсионират на 40-годишна възраст преди миньорите, защото те в действителност са доста изморени. Представете си какъв брой книги за здравословен живот са изчели ", съобщи още евродепутатът. " Те също би трябвало да оцеляват по някакъв метод. Очевидно извънредно доста ги тровим и им пречим и те заслужават своята отмора ", продължи Слабаков... " - в. " 24 часа ". /news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР