Сагата с допълнителни машини за гласуване, които в събота ГЕРБ

...
Сагата с допълнителни машини за гласуване, които в събота ГЕРБ
Коментари Харесай

Сиела Норма сюрпризира ЦИК с още 150 машини – този път гаранционни

Сагата с спомагателни машини за гласоподаване, които в събота ГЕРБ ускори до изказване за готвен нов Костинброд, а след това стана ясно, че те не са готвени за изборите на 14 ноември, сервира нови изненади в понеделник. Оказа се, че нови 150 машини на “Сиела Норма” се намират в митнически склад на територията на летище “София”. Информацията изненада членовете на ЦИК, които желаеха от прокуратурата и ДАНС машините да не бъдат освобождавани от митническия склад. Пред Mediapool изп.-директор на компанията Веселин Тодоров уточни, че е сюрпризиран от реакцията на ЦИК, защото въпросните 150 машини преди малко са пристигнали на летище София” и са за гаранционно обслужване на 12 800-те машини, които ще се употребяват на идните избори на 14 ноември.

" Тези машини преди малко са пристигнали на Летище “София”. Те са благосъстоятелност на “Смартматик” и са за поддържане на гаранционното обслужване на машините на ЦИК, т.е. на 12 800-те машини, които ще се употребяват за вота. Те ще бъдат употребявани единствено за гаранционно обслужване ", сподели Тодоров. Самият той уточни, че е сюрпризиран от реакцията на ЦИК.

По думите му под гаранционно обслужване би трябвало да се схваща всичко, което е обвързвано с отстраняването на недостатък в устройствата. Той даде образец с развален принтер, разкъсан кабел или обстановка, при която карточетецът спре да регистрира картите, дисплеят спре да се включва или USB портовете не работят и така нататък

" Ако казусът се окаже по-дълбок, тогава по-вероятно е да сменим цялата машина ", посочи Тодоров.

На съвещанието си в понеделник членовете на ЦИК показаха, че в този момент разбират за съществуването на въпросните 150 устройства и не знаят предназначението им. Също по този начин желаеха машините да не бъдат освобождавани от митническия склад и излъчени на " Сиела Норма ", предвид на неяснотата към тях,.

Устройствата се оказа, че още веднъж са за фирмата-доставчик “Сиела Норма”. През уикенда се разгоря скандал с други 228 машини на същото сдружение, които са над 1600 устройства за идните избори и които точно станаха мотив на водачът на ГЕРБ да заподозре операции на изборите.

От съвещанието на ЦИК стана ясно, че комисарите чакат ясни отговори от “Сиела Норма”.

" Мисля, че е извънредно време тези въпроси да бъдат заложени към “Сиела Норма”. Защото някак оставам с чувството че всичко е концентрирано единствено върху ЦИК, а явно тя не е вносител, нито възложител на закупуването на машините, които напоследък се оказва, че “Сиела Норма” в качеството на не знам каква транспортира и съхранява ", разяснява шефът на комисията Камелия Нейкова.

По мотив първите 228 спомагателни машини основният комисар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров в неделя заяви, че тези машини не са в склада дружно с тези за изборите на 14 ноември. Той добави, че 228-те машини са закупени за да бъдат тестово изпратени в други страни за тамошни избори и по никакъв метод не са смесени с останалите, а са отвън склада - в запечатан резервоар. Той посочи, че след писмо на ЦИК, ДАНС са направили инспекция на място и са открити тези условия.

Както Mediapool писа преди ден въпросът е прочут от няколко дни. От " Сиела Норма " са обяснили, че спомагателните 228 машини са благосъстоятелност на производителя им " Смартматик интернешънъл " и ще се употребяват за разнообразни цели - демонстрации в Албания, демонстрации пред представители на Грузия и за действия сред " Смартматик " и " Сиела ", несвързани с изборите в България.

Допълнителните машини и сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи.

Самата “Сиела Норма” уточни, че няма по какъв начин тези устройства да съставляват опасност за операция на вота поради обстоятелството, че те нямат програмен продукт и няма по какъв начин да подменят машините, предопределени за изборите, чиито серийни номера са предоставени на институциите във връзка със узаконяването. Фирмата обаче апелира в Административния съд София-град заповедта на ЦИК спомагателните машини да не могат да напущат контейнера, който е до склада на компания " Карго партнърс "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР