Сагата с боклука у нас се превръща във все по-дебела

...
Сагата с боклука у нас се превръща във все по-дебела
Коментари Харесай

Близо 100 кмета глобени от МОСВ заради нерегламентирани сметища

Сагата с боклука у нас се трансформира във все по-дебела книга. Нова страница отвориха наводненията в страната, които извадиха на показ един голям проблем - този със замърсяванията на реките. Заради новия подтик на другояче съществуващата от години тематика от Министерството на околната среда и водите разгласиха информация за осъществените през миналата 2020 година инспекции.
Оказва се, санкционирани поради замърсяване (в това число и на речни кревати и прилежащите им територии) са 75 кмета. Извършени са били над 700 инспекции в над 1800 обитаеми места, осведомят от институцията.

Районните инспекции по околна среда в страната са издали наставления на кметовете на всички общини на територията на страната за предприемане на ограничения за разчистване и надлежно недопускане образуването на нерегламентирани замърсявания, осведомят още от Министерство на околната среда и водите. Нарушения обаче са били открити все пак. 75 кмета са били санкционирани, като общият размер на глобата възлиза на 243 300 лв..

ФрогНюз напомня, че казусът с боклуците стана явен след наводненията в страната преди към две седмици. Реките напуснаха коритата си и донесоха със себе си купища отпадък. Образува се огромно плаващо бунище в р. Искър в региона на ВЕЦ-Своге. Проблем има и в р. Струма край Невестино.

Това даде мотив за доста въпроси - кой замърсява реките и за какво те не се почистват. Затлачването им може да докара до съществени проблеми и произшествия. За информация - припомняме огромното наводняване във варненския кв. “Аспарухово” където точно отпадъци в дере доведоха до 13 жертви преди години.

Димитър Куманов от рибарски клуб “Балканка” уточни преди седмица, че компании са повода за замърсяванията в реките. Изхвърлянето на боклуци обаче остава неусетно от способените органи поради връзки на лица с представители на властта.

Припомняме още, че ФрогНюз изпрати и въпроси по Закона за достъп до публичната информация до Върховната административна прокуратура по отношение на направени инспекции и открити нарушавания. Очакваме отговор.

Междувременно през вчерашния ден пред Министерството на околната среда и водите екоактивисти разположиха “приливна вълна” от пластмасови боклуци и желаеха смяна в екополитиката в страната.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР