Сагата с безпределно верния на Иван Гешев Ясен Тодоров финишира

...
Сагата с безпределно верния на Иван Гешев Ясен Тодоров финишира
Коментари Харесай

Ясен Тодоров окончателно отърва кожата - шефът на НСлС Борислав Сарафов не може да го разжалва

Сагата с безкрайно правилния на Иван Гешев Ясен Тодоров финишира по леко оперетния метод, по който беше почнала.

След дълго мъдруване през днешния ден Прокурорската гилдия остави без разглеждане предлагането на шефа (тогава) на Ясен Тодоров - Борислав Сарафов, той да бъде освободен като зам.-директор на националното разследване.

Просто казано - след войната, избухнала след " атентата " против Гешев, Сарафов повече не искаше този заместител.

Той подава предложение в Прокурорската гилдия от 12 май - Тодоров да стане елементарен следовател.

На 29 май мнение - само че към този момент в поддръжка на Ясен Тодоров, внася и Иван Гешев. 

Както и Клуб Z писа, колегията на 31 май един път към този момент се занима с въпроса. И ще не ще - без значение че болшинството към този момент бе " взело завоя " анти-Гешев, трябваше да се съгласи с твърдяното от него: че поради особения статут на Национална следствена служба в действителност не нейният шеф, а основният прокурор " директно управлява " - назначава и освобождава.

Самият Гешев се възползва от това си право преди време, когато след мандата му във Висш съдебен съвет отвори специфичен щат и направи Ясен Тодоров - зам.директор.

Казано просто - Борислав Сарафов, като шеф на Национална следствена служба е имал единствено методически и други функционалности, които са ясно разказани в закона. Щом няма нарочна заповед от Главния, не може да кадрува.

Така в послединя ден на май се взе решение преписката да се върне на Комисията по атестирането и състезанията (КАК), за да бъдел запълнен доказателственият материал.

Днес Огнян Дамянов (един от предложителите на " импийчмънта " на Гешев първия път, б.р.) прочете с еднакъв звук познатите към този момент неща - и даже, че са създали сличаване с последната съответстваща заповед по тематиката от 18 декември 2017 година на Сотир Цацаров и че в нея също не е планувана опция шефът на Национална следствена служба независимо да внася оферти до кадровиците за назначение или освобождение на зам.ръководител.

При това състояние Дамянов предложи, а болшинството одобри текста: оставя без разглеждане предложението на (тогавашния) директор на Национална следствена служба за освобождение на Ясен Тодоров като неприемливо.

Решението може да се апелира пред Върховен административен съд.

Естествено, още по-забавно става от обстоятелството, че откакто изрично се откри, че не шефът на Национална следствена служба, а единствено основният прокурор може да „ разжалва “ Тодоров, то тогавашният шеф на Национална следствена служба в това време стана... основен прокурор.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР