Сагата с бъдещето на къщата музей на Пейо Яворов в

...
Сагата с бъдещето на къщата музей на Пейо Яворов в
Коментари Харесай

Къщата на Яворов вероятно ще стане държавна или общинска собственост

Сагата с бъдещето на къщата музей на Пейо Яворов в центъра на София влезе в нова фаза. Все по-сериозна става опцията културната полезност да бъде взета под крилото или на общината, или страната.

Кметът (Йорданка Фандъкова - бел. ред.) потърси министър-председателя и министъра на културата с готовност тази знакова къща да бъде избавена. Към този стадий институциите са се споразумели постройката да стане социална благосъстоятелност - дали държавна или общинска, зависи от процедурата . Това съобщи столичният заместник-кмет доцент доктор Тодор Чобанов .

По думите му има няколко такива случая в България. Тези здания трябваше да си останат на страната, на общините, а притежателите, които имат свои свещени права, да бъдат обезщетени. По сходен метод се развива казусът с къщата на Смирненски. За къщата на Яворов се надявам още в идващите седмици институциите да изработят ясно механизма и да стартира неговото използване, разясни доцент Чобанов в ефира на bTV.

Новината ме завари неподготвена. Този музей за мен съставлява една реликва. Всички скъпи документи от нашия дом, десетки писма, скъпите движимости, свързани с духовната история на България, се появиха в нов дом, описа пред bTV Явора Стоилова , наследница на огромния български стихотворец. Аз се питах кой е виновният и за какво стигнахме до това дъно? Вярвам в позицията на госпожа Фандъкова, само че считам, че това е една закъсняла помощ , уточни Стоилова.

Възможните разновидности са - единият да се взе участие на търг. Другият вид е може би за предпочитане - тристранна среща сред господин Панчев и взискателя по делото - сядат, схващат се, съобщи Валентин Василев , представител на частен правосъден реализатор (ЧСИ). По думите му е допустимо прекъсване на продажбата на къщата, като тя е оценена от трима самостоятелни специалисти. В ефира на Нова телевизия стана ясно, че парцелът имал и няколко ипотеки. На 16 ноември ще се отворят офертите за къщата, а съгласно ЧСИ-то домът на Яворов към този момент е е продаван обществено един път.

Според притежателя на парцела, Васил Панчев , странното в тази ситуация е, че длъжникът, генерирал този заем, е продавал парцела самичък на себе си. Стигнахме до съглашение къщата да бъде ремонтирана, което аз направих. Идеята ми за закупуването на къщата е тази къща да бъде предоставена на страната против подмяна на неподвижен парцел, който страната да ми предложи , разясни притежателят. Той позволи, че през годините се е чакало къщата да падне, защото той я е заварил в съсипия. „ Ние нямахме визия, че има отговорности по парцела. Ние останахме с усещането, че парцелът е изплатен изцяло. Впоследствие се оказа, че не сме знаели всичко във връзка с този кредит”, уточни още Панчев.

Стана ясно, че взискателят по заема е Володя Лозанов. Той е и някогашен шеф на сдружението, което е стопанисвало парцела. Лозанов бе упрекнат от Панчев, че къщата била употребена за ипотечен инструмент. По думите на Лозанов нито една от двете правосъдни инстанции, нито финансовите проверки са открили нарушавания и той е оставил сдружението без финансови отговорности.

Междувременно от къщата музей на Яворов обявиха, че не може да се каже, че структурата на постройката е рискова, само че тя не е укрепена сега и къщата има потребност от един повсеместен ремонт . Междувременно музеят е отворен и работещ.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР