Сагата „КТБ” стигна нови измерения, след като се оказа, че

...
Сагата „КТБ” стигна нови измерения, след като се оказа, че
Коментари Харесай

И манастир изгря в сагата КТБ

Сагата „ КТБ” стигна нови измерения, откакто се оказа, че манастирът " Свети Дамян и Козма " при село Гигинци беше разгласен за обмен – поради дълг от 395 000 лв. към банкрутиралата банка, оповестява bTV.
Кредитът е теглен поради ремонт на светата обител. „ Съвкупно беше 790 000 лв.. Този план се извърши от една компания, която получи един заем от 395 000 лв.. При това кандидатстване манастирът, подобен е законовият ред, взе участие дружно с тази компания и парите ги получи манастирът. Фирмата, откакто получи парите изцяло от манастира, просто затвори порти, банката КТБ банкрутира, отпуснатият заем необичайно за какво не е бил гарантиран. Манастирът остана да дължи такава сума, която не е харчена в този манастир по проекта”, описа отец Никанор, свещеник на манастира.
Още през 2016 година е издадено правосъдно предписание за осъществяване по заема, само че от манастира нищо не може да бъде иззето поради Закона за вероизповеданията.
Как обаче европроектът е бил изпълнен, откакто парите за съфинансирането не са стигнали до манастира? Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов изясни, че плановете за храмове на вероизповеданията и манастирите са се финансирали на 100%. " Финансиране е било належащо за самото строителство и построяването, тъй като знаете, европейските правила по всяко едно финансиране допуска, че първо би трябвало да се построи планът и по-късно да се разплати от разплащателна организация ", сподели Порожанов.
Проектите за религиозните храмове се управляват от Фонд " Земеделие " - от договорите, до това дали обектът се употребява по предопределение. А към този момент няма искащи да изплатят дълга на манастира.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР