Съединените щати вярват, че руската армия е убила десетки турски

...
Съединените щати вярват, че руската армия е убила десетки турски
Коментари Харесай

Русия е убила десетки турски войници в Сирия, смятат САЩ

Съединените щати имат вяра, че съветската войска е умъртвила десетки турски военнослужещи по време на военните им интервенции в Сирия. Това сподели на конференция държавният секретар Майк Помпео, съобщи " Ройтерс ".

Пред публицисти в Държавния департамент Помпео не посочи за кои произшествия приказва и дали има поради случая, при който 34-ма турски бойци починаха във въздушно нахлуване в северозападната провинция Идлиб. За офанзивата Анкара упрекна режима на сирийския президент Башар ал Асад, чиито сили усилиха акцията си да отвоюват провинцията от най-вече джихадистките настроени бунтовници.

Инцидентът от края на февруари изостри връзките сред Турция и Сирия и докара до (прекратената със среща в Москва) интервенция против Асад, само че сътвори напрежение и сред водачите Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, тъй като случилото се се свърза с съветския надзор над сирийското въздушно пространство. Военните загуби станаха мотив и за съзнателно изостряне на мигрантската обстановка, до момента в който Турция търсеше помощ от Европа.

Помпео напомни, че Вашингтон продължава да предлага помощ на Анкара, съдружник в НАТО.

Междувременно в неделя съветски и турски сили започнаха - според същата договорка в Москва на Путин и Ердоган, спряла турската интервенция - взаимни патрули в региона на Идлиб. Наложи се обаче да ги спрат още през вчерашния ден, откакто бунтовници в провинцията продължиха с бойните дейности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР