Съединените щати все още разглеждат изявленията за възможността за разполагане

...
Съединените щати все още разглеждат изявленията за възможността за разполагане
Коментари Харесай

САЩ оцениха възможността Русия да постави оръжия в Латинска Америка

Съединените щати към момента преглеждат изказванията за опцията за разполагане на оръжия от Русия в Латинска Америка като " празни закани ", сподели Нед Прайс, началник на пресслужбата на Държавния департамент на Съединени американски щати.

„ Сега това е в категорията на празните закани, тъй че няма да преглеждам хипотетични догатки. Но, още веднъж, в случай че забележим, че нещо сходно се извършва, ще реагираме уверено “, цитира ТАСС отговора на дипломата на искане да разяснява евентуалните дейности на Съединените щати при положение на хипотетично разполагане на оръжия от Русия в Латинска Америка.

Той добави, че Съединени американски щати ще отговорят на вероятно съветско военно наличие в Куба, когато видят " придвижване в тази посока ".

Припомняме, че в сряда външният министър Сергей Лавров сподели, че съветският президент Владимир Путин и водачите на Куба, Венецуела и Никарагуа по време на договаряния са се договорили за задълбочаване на стратегическото партньорство във всички области без изключение.

Ден по-рано прессекретарят на президента Дмитрий Песков сподели, че президентите на Русия и Куба Владимир Путин и Мигел Диас-Канел Бермудес по време на диалога са синхронизирали позициите си по интернационалните въпроси. Кремъл съобщи предишния петък, че опцията за разполагане на съветски военни бази във Венецуела не е била обсъждана по време на телефонен диалог сред съветския президент Владимир Путин и неговия венецуелски сътрудник Николас Мадуро. В същото време в Каракас беше декларирано, че Путин е поканил Мадуро да посети Русия, с цел да обсъдят задълбочаването на съдействието сред страните.

Припомняме, че съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков отхвърли да удостовери или отхвърли опцията за разполагане на съветска военна инфраструктура във Венецуела или Куба на фона на компликациите в договарянията сред Русия и Съединени американски щати, и НАТО за гаранции за сигурност.

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков увери, че Русия мисли за своята сигурност, като в същото време прикани да не забравяме, че във въпроса за вероятното разполагане на съветската военна инфраструктура в Куба и Венецуела става дума за суверенни страни. Американският консултант по националната сигурност Джейк Съливан сподели, че Съединени американски щати ще реагират изрично, в случай че Русия разположи войски в Латинска Америка.

Превод: ПИ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР