Съединените щати виждат в Гърция фактор за “поддържане на стабилността

...
Съединените щати виждат в Гърция фактор за “поддържане на стабилността
Коментари Харесай

Никълъс Бърнс: Гърция може да бъде главният стабилизиращ фактор на Балканите

Съединените щати виждат в Гърция фактор за “поддържане на стабилността ” в Източното Средиземноморие, сподели някогашният американски дипломат в Гърция Никълъс Бърнс в изявление за в. „ Катимерини “.

Той прибавя, че след съглашението от Преспа към този момент няма спънки, които блокират Гърция да разшири ролята си в Югоизточна Европа. В същото време той отбелязва, че Турция се трансформира в “основно главоболие ” за Вашингтон.

Относно икономическите разтърсвания през последните 10 години, Бърнс споделя, че Гърция е претърпяла една от “най-опустошителните рецесии на този век ” и че гръцкият народ би трябвало да бъде “горд, че освен е оживял, само че е на път за възобновяване ”. Все отново доста ще зависи от „ продължаващата дисциплинираност и успеваемостта на държавното управление в неговите стопански и капиталови тактики “.

Бърнс, който също беше дипломат в НАТО и се издигна до заместник-държавен секретар, вижда „ сполучливи “ връзки сред новото гръцко държавно управление и администрацията на президента Доналд Тръмп.

Въпрос: Как виждате вероятностите на Гърция след рецесията?

Никълъс Бърнс: Гърция претърпя една от най-пагубните стопански рецесии на този век. Мисля, че гръцкият народ би трябвало да се гордее, че освен оцеля, само че е на път към възобновяване. Все отново разноските бяха извънредно високи за гръцките фамилии. Знам, че доста младежи са се преместили в Европа, Съединени американски щати и другаде, с цел да намерят работа. Като другар на Гърция мога единствено да се надявам, че задграничните вложения се усилват, кредитният рейтинг на Гърция се ускорява и туризмът продължава да се развива сполучливо. Много ще зависи от продължаващата дисциплинираност и успеваемостта на държавното управление в неговите стопански и капиталови тактики.

Въпрос: Каква роля може да играе Гърция в района?

Никълъс Бърнс: Сега, когато въпросът за името на Македония е решен, има малко спънки пред разширяващата се роля на Гърция в Югоизточна Европа. Гърция може да бъде основната стабилизираща мощ на Балканите. Тя може да продължи да бъде значим източник на поддръжка за Кипър.

Въпрос: Притеснени ли са Съединени американски щати от турския президент Реджеп Тайип Ердоган?

Никълъс Бърнс: Турция се трансформира в основно главоболие за Вашингтон. По отношение на протичащото се в Сирия Ердоган основава компликации, когато подлага на критика и се опълчва на работата на Съединени американски щати със сирийските кюрдски сили. Купувайки съветската ракетна система С-400, той принуди Съединени американски щати да преустановят присъединяване на Турция в програмата за изтребителите Ф-35. НАТО също няма да разреши на Турция да интегрира тази система в системата за противовъздушна защита на алианса, защото това би било еднакво на приемането на канцерогени в кръвта. Решението на Турция сътвори огромен проблем както за НАТО, по този начин и за Съединени американски щати.

Въпрос: Как оценявате положението на връзките сред Съединени американски щати и Гърция?

Никълъс Бърнс: Оптимист съм, че Съединени американски щати и Гърция навлизат в нова и многообещаваща епоха на нашия дълъг съюз и другарство. Когато бях дипломат в Атина сред 1997 и 2001 година, това беше сложен интервал заради различия с държавното управление на ПАСОК по Косово, тероризма и други въпроси. Сега всичко това е останало в предишното за двете страни. Гърция и Съединени американски щати укрепват връзките в стопанската система и енергетиката. Двете страни работят доста по-тясно дружно във връзка с НАТО и военното съдействие. Тъй като Съединени американски щати и Турция изпаднаха в сложни връзки, Съединени американски щати гледат към Гърция да поддържа непоклатимост в Източното Средиземноморие.

Въпрос: Какво ще кажете оттатък геополитическите измерения на връзките?

Никълъс Бърнс: Връзките сред народите остават доста мощни. Живеейки в Бостън, от първа ръка виждам уговорката, който доста от моите гръцко-американски другари имат към Гърция. Аз работя в бордовете на Американското учебно заведение за типичен проучвания в Атина и библиотеката „ Генадиус “ в Колонаки. И двете съставляват повече от век американско присъединяване в археологията и гръцката история. Мисля, че тези връзки ще продължат да процъфтяват и да се построяват с течение на времето. Мисля, че този доста по-положителен интервал в връзките ни ще издържи и ще се поддържа. Президентът Барак Обама беше добър другар на Гърция по време на рецесията, когато държавното управление му настоя за облекчение на дълга за гръцката стопанска система. Искам да отдам почитание на дипломат Джеф Пайът, който е извънредно ефикасен дипломат. Той работи доста интензивно за подсилване на нашите връзки в енергетиката, търговията и вложенията и възстановяване на военното ни съдействие, изключително в Източното Средиземноморие.

Въпрос: Какво е вашето усещане за премиера Кириакос Мицотакис?

Никълъс Бърнс: Той е доста впечатляващ водач. Познавам го от доста години и се удивлявам на неговата просветеност, изисканост в международната политика и стопанска система. Кириакос Мицотакис е високо скъп в Европа, както и в Америка. От това, което забелязах, той укрепва връзките и доверието на Гърция с Европейския съюз. Очаквам той да има сполучлива връзка с администрацията на Тръмп. На новото му държавно управление ще му би трябвало известно време, с цел да промени световните настройки по отношение на вероятностите за вложения в Гърция. Но той ще помогне на Гърция да възвърне имиджа и доверието си като страна със съществено държавно управление, което е надеждно и извършва уговорките си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР