Съединените щати трябва да засилят присъствието си в Арктика и

...
Съединените щати трябва да засилят присъствието си в Арктика и
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на САЩ: Трябва да засилим присъствието си в Арктика

Съединените щати би трябвало да засилят наличието си в Арктика и да извърнат внимание на тази все по-важна и разрастваща се част от света, съобщи американският министър на защитата Джим Матис, представен от Ройтерс.

При посещаване в Аляска Матис означи, че стоплянето на Арктика разкрива нови морски направления и находища на нефт и потребни изкопаеми, предава Българска телеграфна агенция.

Смята се, че в този район има повече находища на нефт и газ, в сравнение с в Саудитска Арабия и Русия. Затоплянето на Арктика усилва вероятността за конкуренция за запаси в района, отбелязва Ройтерс.

" Така че истината е, че ще би трябвало да реагираме на развитията в Арктика. Тя ще се открие освен за превоз, само че и за проучването на енергийни запаси ", сподели Матис. Той загатна за увеличение на наличието на американската брегова защита в района.

И Съединени американски щати, и Русия демонстрират интерес към ускореното изследване на Арктика, като Русия ускори военното си наличие на север. Русия, която е в развой на главно превъоръжаване, инициира най-значителното подсилване на позициите си в Арктика след разпадането на Съветския съюз през 1991 година, отбелязва Ройтерс.

Под управлението на президента Владимир Путин Русия бърза да отвори отначало изоставените руски военни, военновъздушни и радарни бази на отдалечени арктически острови и да построи нови такива, претендирайки за съвсем половин милион квадратни благи в Арктика.

Китай също демонстрира интерес към Арктика в границите на нова самодейност на президента Си Цзинпин. Нарастващото китайско наличие в района породи терзания на арктическите страни за дълготрайните цели на Китай, които биха могли да включват и разполагане на войски, отбелязва Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР