Съединените щати ще разширяват сътрудничеството си с Полша в областта

...
Съединените щати ще разширяват сътрудничеството си с Полша в областта
Коментари Харесай

Тръмп: САЩ ще разширят сътрудничеството с Полша в областта на отбраната и разузнаването

Съединените щати ще уголемяват съдействието си с Полша в региона на защитата, разузнаването и технологиите за основаване на системи за противоракетна защита. Това съобщи президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп на взаимна конференция с полския си сътрудник Анджей Дуда в Белия дом, оповестиха Ройтерс и ТАСС, представени от Българска телеграфна агенция.

" На нашата среща президентът Дуда и аз се споразумяхме да засилим нашите здрави връзки в региона на защитата. Ние ще засилим съдействието във военните контакти, разузнаването, противоракетната защитата, технологиите и образованието ", съобщи Тръмп. Той означи, че съюзът сред Полша и Съединени американски щати " в никакъв случай не е бил по-силен ".

Преди диалозите с Дуда американският президент съобщи пред публицисти, че Вашингтон " доста съществено " изследва молбата на Варшава за непрекъснато американско военно наличие на полска територия.

Полша е подготвена да спомага значително, с цел да има американско наличие в страната. Щом те са подготвени да го създадат, ние несъмнено ще беседваме за това, означи Тръмп, представен от Франс прес.

На общата конференция полският президент непосредствено прикани Тръмп да разположи повече американски бойци в страната му.

" Надявам се да вземете решение за разполагане на повече елементи и военно съоръжение. Бих желал в Полша да има непрекъсната американска база ", сподели Дуда и предложи тя да бъде наречена " Форт Тръмп ".

" Убеден съм, че няма по-ефикасен метод да се предотврати война от това да покажем, че сме подготвени да отблъснем офанзива във всеки един миг ", добави полският държавен глава, който от дълго време показва опасения " от агресивното държание " на Русия.

Полша неведнъж е призовавала за непрекъснато американско военно наличие на своя територия и предлага да взе участие с до 2 милиарда $ във финансирането на възможна база, показва Ройтерс, като се базира на полски медии, съобщили за такова предложение на полското министерство на защитата. Полски държавен източник е удостоверил за Ройтерс, че е направено такова предложение.

Ако настояването за базата се реализира, това може да докара до търкания в НАТО, чийто член е Полша, също така ще изостри още повече напрежението сред Запада и Русия, отбелязва Агенция Франс Прес.

На конференцията Тръмп и Дуда показаха общо безпокойствие по отношение на съветския газопровод " Северен поток 2 ", който съгласно тях може да направи Европа прекомерно подвластна от Москва в енергийно отношение и да я изложи на заплаха от, както сподели полският президент, " политическо изнудване " с доставките.

Тръмп обаче съобщи, че Съединени американски щати не имат намерение да глобяват фирмите, които взе участие в плана с Русия. " Ние просто считаме, че е доста тъпо за хората в Германия страната им да заплаща милиарди и милиарди долари годишно на Русия за силата си ", означи той.

Тръмп сподели също, че Съединени американски щати обмислят преференциален визов режим за Полша.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР