Съединените щати ще преместят от Тел Авив в Ерусалим посолството

...
Съединените щати ще преместят от Тел Авив в Ерусалим посолството
Коментари Харесай

САЩ ще преместят посолството си в Израел в Ерусалим догодина, потвърди Майк Пенс

Съединените щати ще реалокират от Тел Авив в Ерусалим посолството си в Израел до края на идната година. Това разгласи американският вицепрезидент Майк Пенс в тирада пред израелския парламент, представен от " Ройтерс " и Би Би Си.

Това е първото публично удостоверение на думите на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, който на връщане от Индия предходната седмица сподели, че преместването е въпрос на една година. Очакваше се процесът да продължи най-малко няколко години, а самият президент Доналд Тръмп, който предишния месец разгласи, че задачата ще бъде преместена и призна Ерусалим за столица на Израел, отхвърляше подобен " кратковременен " проект да е бил задействан.

Миналата седмица " Ню Йорк таймс " писа, че е допустимо самият Тръмп да не е бил осведомен с проектите за ускореното пренасяне все още, в който опроверга информацията в изявление за " Ройтерс ". Действията на американския държавен глава предходната година разделиха публичното мнение и провокираха гнева на множеството арабски водачи.

Речта на Пенс беше прекратена от група депутати араби, протестиращи против решението на Тръмп, които издигнаха в залата плакати с надписи " Ерусалим е столицата на Палестина " на арабски и британски, само че бяха изведени от залата, написа " Джерузалем пост ". По-късно в речта си Пенс, който направи паралел сред еврейската история от времето на Библията и европейци, основали Съединените щати, по-късно сподели и молитва на иврит, отбелязва " Ройтерс ".

" Ерусалим е столица на Израел и като такава Тръмп подреди на Държавния департамент неотложно да стартира подготовка за пренасяне, " сподели вицепрезидентът, който е на четиридневна обиколка в Близкия изток. Той изиска от палестинците да признаят " правото на еврейския народ да има национална страна. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3240)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР