Съединените щати ще наложат тежки санкции на Турция при неприемливи

...
Съединените щати ще наложат тежки санкции на Турция при неприемливи
Коментари Харесай

Тръмп заплаши Турция с тежки санкции, Ердоган обаче не отстъпва

Съединените щати ще наложат тежки наказания на Турция при неприемливи дейности от нейна страна, предизвести президентът Доналд Тръмп, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Той визираше турската военна интервенция против кюрдски милиции в Северна Сирия.

" Ако Турция направи нещо, което не би трябвало да прави, ние ще й наложим наказания, които до момента са изпитвали единствено няколко страни ", акцентира Тръмп.

По-рано американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че президентът е разрешил въвеждането на доста съществени наказания против Турция, откакто тя стартира офанзивата си в Сирия.

Засега наказателните ограничения не са задействани, само че може да бъдат задействани при нужда, посочи Мнучин. Американските финансови институции са били известени да бъдат деликатни и че може да бъдат наложени наказания на Турция.

Тръмп е смутен да не би турските въоръжени сили да вземат на прицел цивилни и желае да даде ясно да се разбере, че Турция не трябва да " разреши на нито един войник на (групировката " Ислямска страна ", държан в плен от кюрдските милиции в Сирия) да избяга ", акцентира Мнучин.

Министърът на защитата и ръководителят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати, Марк Еспър и Марк Мили, са разговаряли през последните дни с турските си сътрудници и са ги призовали да спрат офанзивата. Няма обаче индикации, че това ще се случи, сподели Мили, представен от Ройтерс.

Турция даде да се разбере, че ще продължи непоколебимо военната си интервенция в Сирия, макар американските предизвестия за вероятни наказания, съобщи Асошиейтед прес.

" Турция се бори против терористични организации, които са опасност за националната й сигурност, и тази битка ще продължи с увереност ", сподели министерството на външните работи на страната в изказване.

Експлозия е отекнала през вчерашния ден покрай американски боен аванпост в Северна Сирия на фона на продължаващата замяна на огън сред турската войска и кюрдски милиции. Няма потърпевши американски бойци, заяви по-рано представител на въоръжените сили на Съединени американски щати, представен от Ройтерс.

Впоследствие представител на Пентагона разгласи, че американските военни са били подложени на артилерийски обстрел от Турция, съобщи Асошиейтед прес.

Взривът е станал на неколкостотин метра от бойците, които се намират в региона на сирийския град Кобане.

В отговор турското министерство на защитата сподели, че американските военни не са били цел на обстрела и че е взело всички ограничения, с цел да не бъдат изумени бази на Съединени американски щати. Турската войска е разкрила огън в отговор на пукотевица от сирийската страна на границата по нейни позиции в региона град Суруч.

База на антиджихадистката коалиция попада под обстрел за първи път от началото на турската военна интервенция в Северна Сирия в сряда, отбелязва АП. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР