Съединените щати сериозно признават, че израелско-палестинският конфликт може да предизвика

...
Съединените щати сериозно признават, че израелско-палестинският конфликт може да предизвика
Коментари Харесай

„Байдън със сигурност не иска това“. Какво готвят в Близкия изток?

Съединените щати съществено признават, че израелско-палестинският спор може да провокира пълномащабна война в Близкия изток. И към този момент вършат проекти за евакуация на жители - съгласно известия в медиите ще би трябвало да бъдат избавени 600 хиляди души. Колко висока е вероятността от най-лошия сюжет?

Кандидат номер едно

Ако борбата излезе отвън Ивицата Газа, „ Хизбулла “ незабавно ще се появи на театъра на военните дейности.

Израел е правил многократни интервенции против шиитската формация, основана през 80-те години на предишния век. Последната, „ Достойно отмъщение ” през 2006 година, изцяло ескалира във Втората ливанска война, в която „ Цахаб “ окупира южната част на страната. Войските бяха изтеглени едвам след резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

„ Хизбулла “ е доста по-страшен зложелател от ХАМАС. Ръководителят на организацията Хасан Насрала твърди, че разполага с над 100 хиляди щика. Това е повече от ливанската войска (85 хиляди), отбелязва вестник „ Таймс оф Израел “. А „ Хизбулла “ има богат военен опит - групировката води война в Сирия на страната на Башар Асад.

Според израелското издание „ Хаарец “ главният коз на шиитската организация е колосалната доставка на ракети и снаряди, към 150 хиляди единици. Не всяка страна може да се похвали с подобен боеприпас. Значителна част са муниции за системи за залпов огън, само че има и по-сериозни оръжия: десетки хиляди балистични ракети земя-земя с обхват до 300 километра. Тоест безусловно цялата територия на Израел е под опасност.

Има и противокорабни ракети и системи за Противовъздушна отбрана. И несъмнено, разнообразни типове ПТУР„ Които към този момент са били употребявани против „ Цахал “: съгласно „ Хизбулла “ нейните бойци са унищожили танк „ Меркава “ предходната седмица.

Размяната на трансгранични удари стартира в деня след офанзивата на ХАМАС. „ Хизбулла “ е подготвена да влезе в пълномащабна война при положение на израелска инвазия в Ивицата Газа. Според анализатори от „ Ню Йорк Таймс “ удар от север е доста рисков.

Премиерът Бенямин Нетаняху предизвести, че това ще докара до " невиждани разрушителни последствия " за Ливан. Министърът на стопанската система и индустрията Нир Баркат също заплаши Техеран: „ Ако разберем, че „ Хизбулла “ имат намерение да нападат Израел, ние ще ударим тази змия по главата – Иран. “

Ами Иран?

Самата ислямска република работи двусмислено. От една страна наподобява, че се пробва да избегне пряк конфликт със върлия си зложелател. Както увери непрекъснатата задача в Организация на обединените нации, това няма да се случи, „ при изискване че израелският апартейд не посмее да нападна Иран, неговите ползи и жители “. Освен това, съгласно портала „ Аксиос, Техеран е уведомил Тел Авив за нуждата да се избегне по-нататъшна ескалация на спора.

Външният министър Хосеин Амир Абдолахиан обаче сподели, че в случай че интервенцията в Газа продължи, всички разновидности за отговор са вероятни.

Израел е атакувал Сирия няколко пъти, в това число интернационалните летища в Дамаск и Алепо. Военновъздушни сили нападнаха и позиции на сирийските войски в южната провинция Дараа: осем души бяха убити и още седем бяха ранени. По-нататъшни събития от този жанр също могат да послужат като причина Иран да бъде замесен в спора.

Демонстрация на поддръжка

Междувременно Съединени американски щати, основният съдружник на Израел, изпратиха две ударни групи самолетоносачите с флагмани „ Джералд Форд “ и „ Дуайт Айзенхауер “ в Източното Средиземноморие. Пентагонът изясни: това е за да се предпазят „ радикалните сили “ в района от военна интервенция.

" За Съединените щати, както и за Израел, актуалните събития, явно, пристигнаха като изненада - споделя боен наблюдаващ Дмитрий Корнев. „ Вашингтон в действителност се пробва да спре опасността от ескалация. Разбира се, две самолетоносачни ударни групи са задоволителни, с цел да унищожат логистиката на иранските проксита. Но Вашингтон не е подготвен за пълномащабна война против Техеран с наземна фаза “, добавя специалистът.

Според специалиста, в случай че това се случи, Съединени американски щати най-вероятно ще завоюват, сформирайки към себе си интернационална коалиция. Това обаче е обвързвано с големи разноски и несъмнено няма да завърши до ноември идната година, преди президентските избори. Администрацията на Байдън евентуално не е удовлетворена от тази обстановка.

Но освен американците имат военноморски сили. В края на предходната седмица китайска оперативна група от шест вимпела се насочи към района: разрушителите „ Цибо “ и „ Урумчи “, фрегатите „ Цинжоу “ и „ Лини “ и снабдителните кораби „ Циандаху “ и „ Донпингу “.

" Пекин построява своя флот по-бързо от всеки различен в света, възнамерявайки скоро да реализира паритет с Вашингтон. Китай към този момент има военноморски бази в Африка и изпращането на кораби в Близкия изток е метод да се показва. Пекин обаче няма да влезе в дейна борба, а по-скоро ще се опита да реализира политическа полза, „ показвайки мускули “, твърди Корнев.

Заплаха на място

Американците също са изправени пред казуса със сигурността на личните си бази в Сирия и Ирак. Според Пентагона военни уреди на Съединени американски щати в района са били атакувани минимум 19 пъти за седмица.

Иракската база „ Айн ал-Асад “ пострада най-вече: тя беше атакувана няколко дни поред - от 20 до 22 октомври - от ударни дронове и ракети. Шиитската „ Ислямска опозиция в Ирак “ пое отговорност.

Бази в Сирия също бяха атакувани:

в петролното поле „ Ел Омар “ в източната част на страната;

в Ал Шадад в южната част на провинция Хасака;

в граничния град Ат-Танф;

военновъздушна база в Ал Маликия в североизточна Сирия;

аванпост в находището „ Конико “ в Дейр ез Зор.

Белият дом упрекна Иран за това, заявявайки, че желае да въвлече Съединени американски щати в спора. Експерти обаче считат, че Техеран също не е заинтригуван от това.

" Те са подготвени да работят единствено с пълномощници, и то по доста стеснен метод. В същото време иранските ракетни арсенали могат да причинят проблеми както на американците, по този начин и на Израел - това е доста по-сериозно оръжие от това, което беше употребявано при офанзиви против бази в Сирия и Ирак “, отбелязва Корнев.

В същото време в петък американските Ф-16 нападнаха две цели в Сирия, които съгласно Пентагона се употребяват от КСИР и проирански групировки. Пентагонът означи, че в случай че офанзивите против техните бази продължат, ще бъдат взети „ нужните ограничения за отбрана “.

Изглежда, че никой от районните и световните играчи не желае пълномащабна война с присъединяване на няколко страни. Ескалацията обаче се ускорява. И всяка последваща стъпка може да провокира верижна реакция, която неизбежно ще докара до трагични последствия. Сега доста зависи от това каква ще бъде наземната интервенция на „ Цахал “ в Газа и дали Израел въобще ще реши да я предприеме.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР