Съединените щати се стремят да осигурят доставки на TNT в

...
Съединените щати се стремят да осигурят доставки на TNT в
Коментари Харесай

Ексклузивно: САЩ търсят експлозиви в Япония за украински артилерийски снаряди

Съединените щати се стремят да обезпечат доставки на TNT в Япония за 155-милиметрови артилерийски снаряди , до момента в който Вашингтон изпраща оръжия и муниции в Украйна за контранастъпление против съветските сили. Това издадоха двама души, осведомени с въпроса пред „ Агенция Ройтерс “.

За Япония , която се отхвърля от войната, всяка поръчка ще подложи на тестване желанието ѝ да се съобрази със разногласието, с цел да помогне на Киев, защото разпоредбите за експорт не разрешават на японските компании да продават смъртоносни продукти в чужбина, като снарядите за гаубици, които Украйна изстрелва всекидневно по съветските елементи, окупиращи нейните югоизточни райони. Въпреки това съдружниците наподобява са намерили решение, с цел да разрешат продажбата на TNT на фона на световния дефицит на муниции .

„ Има метод Съединените щати да купуват експлозиви от Япония “ , призна пред медията при изискване за анонимност един от хората, осведомени с полемиките по въпроса в Япония, базирайки се на чувствителността на въпроса.

Ограниченията за експорт на артикули с двойна приложимост или съоръжение, продавани в комерсиалната мрежа, са по-малко строги, в сравнение с за продукти с чисто военна цел, заради което Съединени американски щати могат да купуват преносими компютри Panasonic Toughbook за своята войска.

Токио, който беше хазаин на министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин тази седмица, съобщи пред държавното управление на Съединени американски щати, че ще позволи продажбата на индустриален TNT, защото експлозивът не е артикул единствено за военна приложимост , твърди различен източник.

Съединени американски щати желаят да включат японска компания във веригата за доставки на TNT, с цел да доставят експлозиви на притежавани от армията на Съединени американски щати фабрики за муниции , които ще ги опаковат в 155-милиметрови гилзи, добави лицето.

Министерството на търговията, индустрията и стопанската система на Япония отхвърли да каже дали японска компания се е обръщала към него за експорт на TNT. Той добави в имейл, че продуктите, които не са предмет на военни ограничавания, ще бъдат оценени според нормалните правила за експорт , които регистрират желанието на купувача, в това число дали потреблението им би попречило на интернационалната сигурност .

Агенцията за придобиване, технологии и логистика на японското министерство на защитата отхвърли коментар.

Държавният департамент на Съединени американски щати не отговори непосредствено на въпросите на „ Ройтерс “ по отношение на това дали Съединени американски щати възнамеряват да купят TNT в Япония, само че посочи, че Вашингтон работи със съдружници и сътрудници, „ с цел да даде на Украйна поддръжката, от която се нуждае “ , с цел да се отбрани. Япония , прибавя се, „ показва водачество в поддръжката на защитата на Украйна “ .

„ Желая да оказа помощ “

Японският министър председател Фумио Кишида желае да помогне на Украйна, защото администрацията му се опасява, че победа на Русия ще насърчи Китай да нападна Тайван и да въвлече страната му в районна война. Миналата година той предизвести, че Украйна може на следващия ден да бъде Източна Азия , а администрацията му разгласи най-голямото военно струпване на Япония след Втората международна война.

Това оттегляне от държавния пацифизъм, който доминираше външната политика на Япония от десетилетия, до момента не се разшири до смъртоносна военна помощ , ограничавайки предложенията на Токио за Киев до комплекти като бронирани жилетки, каски и хранителни дажби.

След визитата на украинския президент Володимир Зеленски в Япония по време на срещата на водачите на Г-7 в Хирошима предишния месец, Кишида се съгласи да подари джипове и камиони . Цунео Уатанабе, старши помощник във фондацията за мир Sasakawa, разяснява:

„ Изглежда, че в Япония нараства приемането на даването на военна помощ на Украйна, само че степента на смъртност е противоречива. “

Той удостовери:

„ Фактът, че Япония реши да даде камиони на Украйна, демонстрира, че нещата се трансформират. Все още обаче не наподобява да има политически консенсус по въпроса за изпращането на смъртоносна помощ. “

Япония е един от десетките другари и съдружници, които Вашингтон моли да оказват помощ за въоръжаването на Украйна , до момента в който тя се бори с разтегнатите военни вериги за доставки .

Южна Корея , която също употребява 155-милиметрови снаряди, е измежду тези, към които Съединени американски щати се обърнаха. Служител на защитата на Южна Корея сподели пред „ Ройтерс “, че позицията на Сеул против даването на смъртоносна помощ на Киев не се е трансформирала.

Запитан в Токио тази седмица за опцията за смяна в японската политика за смъртоносна помощ, Остин сподели на брифинг за пресата, че всяка смяна ще бъде въпрос на Япония, само че „ всякаква поддръжка “ за Украйна е „ постоянно добре пристигнала “.

Източниците, които приказваха с „ Ройтерс “, отхвърлиха да разпознават японската компания, която ще достави експлозиви на държавното управление на Съединени американски щати , и не прецизираха какъв брой TNT желае да купи Вашингтон.

„ Ройтерс “ се свърза с 22-ма производители на експлозиви, изброени на уеб страницата на Японската асоциация на промишлеността за експлозиви. Единственият, който призна, че създава промишлен TNT, беше Чугоку Каяки, основана в Хирошима компания, която доставя японската войска. В имейл компанията излезе със следното изказване:

„ Не сме получили директно питане от държавното управление на Съединени американски щати или американските военни. “

Запитана дали разисква някакви продажби на TNT посредством медиатор, компанията, която изброява индустриален TNT артикул на уеб страницата си, сподели, че не разкрива самоличността на клиенти или евентуални купувачи.

Следващия ход на Япония

Доставянето на комерсиален TNT в Съединени американски щати може да бъде единствено краткотрайна мярка , защото доста депутати от ръководещата Либерално-демократическа партия на Япония (LDP) желаят да облекчат или отстранен рестриктивните мерки за експорт.

През декември, когато Кишида разгласи петгодишно военно подсилване на Япония, той даде обещание да преразгледа разпоредбите за експорт, отваряйки опцията Япония да може да доставя смъртоносни оръжия освен на Украйна, само че и на други народи, които Токио и Вашингтон виждат като евентуални съдружници против Русия и Китай .

Акихиса Нагашима, някогашен заместник-министър на защитата и почитан член на ЛДП в парламентарната комисия по национална сигурност, посочи, че военното струпване ще води Япония четири пети от пътя към превръщането ѝ в „ естествена страна “, необременена от наследството на своя свят Поражение във Втората война. Той посочи:

„ Справянето с рестриктивните мерки за експорт са останалите 20%. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР