Съединените щати (САЩ) преговарят за прекратяване на огъня в Ивицата

...
Съединените щати (САЩ) преговарят за прекратяване на огъня в Ивицата
Коментари Харесай

САЩ подготвят план за шестседмично примирие в Ивицата Газа

Съединените щати (САЩ) договарят за преустановяване на огъня в Ивицата Газа за най-малко шест седмици като част от по-широкообхватно съглашение сред Израел и Хамас , което включва и освобождението на заложници. Това сподели американският президент Джо Байдън на взаимна конференция след диалози с йорданския крал Абдула във Вашингтон.

Хамас е ислямистка паравоенна организация, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС). Между нея и Израел се води война на територията на Ивицата Газа от октомври 2023 година насам.

Новината идва на фона на, откакто израелски удари поразиха южния град Рафах . Досега израелската атака се развиваше най-вече в северната част на Ивицата.

" Ние работим интензивно за мира, сигурността и достолепието на палестинския и израелския народ ", сподели президентът на Съединени американски щати.

Според Байдън едно шестседмично помирение в линията Газа, за което Съединени американски щати работят, би могло да помогне и за освобождението на израелските заложници и за увеличение на филантропичната помощ за жителите на Ивицата Газа. Такова краткотрайно помирение, означи Байдън, би могло да бъде първата стъпка към постигането на дълготраен мир в района.

Той прикани за отбрана на цивилните жители, които се укриват от сраженията в южната част на Ивицата Газа в град Рафах покрай границата с Египет . По данни на интернационалните филантропични организации там са намерили леговище към 1,3 млн. палестинци.

Редица страни от Европейски Съюз също предизвестиха Израел да не щурмува Рафах. Египет заплаши да приключи мирния контракт с Израел.

Йорданският крал Абдула прикани войната в Ивицата Газа да спре неотложно. " Не можем да допуснем офанзива против Рафах, сигурно ще последва филантропична злополука ", сподели той.

Йордания и други арабски страни са мощно сериозни към дейностите на Израел и отхвърлят да поддържат обмисляне на по-нататъшни дейности, като упорстват то да бъде предшествано от преустановяване на военните дейности.

Напоследък администрацията на Байдън заема по-твърда позиция по отношение на Израел, като предходната седмица сподели, че отговорът на Тел Авив на офанзивата на Хамас е бил " несъразмерен ". Вашингтон сподели, че няма да поддържа нито една военна интервенция, стартирана в Рафах, без да се вземе поради цивилното население.

При на 7 октомври 2023 година починаха към 1200 души, най-вече цивилни. По разнообразни данни сред 240 и 250 души са взети за заложници. По последни данни в Газа към момента се държат минимум 130 души. Предполага се, че повече от 30 от тях са мъртви.

В отговор на офанзивата Израел в Ивицата Газа за цялостното заличаване на Хамас. Според палестинската страна вследствие на израелската атака са починали 30 000 поданици на Ивицата.
 Започва ли нова война? Защо Съединени американски щати нападат цели в Йемен, Сирия и Ирак  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР