Съединените щати са уведомили Индия, че смятат да въведат ограничение

...
Съединените щати са уведомили Индия, че смятат да въведат ограничение
Коментари Харесай

САЩ може да ограничат работните визи за индийци, твърди "Ройтерс"

Съединените щати са уведомили Индия, че считат да вкарат ограничаване за броя на издаваните работни визи H-1B за страни, които принуждават непознати компании да съхраняват данните си на територията на страната. Това заяви организация " Ройтерс ", базирайки се на трима източници, осведомени с въпроса.

Подобен ход би засилил напрежението сред двете страни поради въпроси, свързани с митата и търговията. Миналата седмица Съединени американски щати анулираха търговски привилегии за Индия, а отговорът на Ню Делхи бяха нарасналите мита за някои американски артикули.

Визите H-1B в Съединени американски щати са за краткотрайно наемане на задгранични служащи в браншове, за които се изискват профилирани знания дружно с бакалавърска степен или избран трудов опит в същата активност. Хиляди непознати жители с скъпи квалификации идват в Съединени американски щати всяка година по същата стратегия.

Най-голям е делът на индийците, множеството от които работят в софтуерни компании - от към 85 хиляди такива визи към 70% отиват при тях всяка година. Според високопоставени държавни източници от Ню Делхи проектът на Съединени американски щати планува да се вкара квота от 10 или 15% за индийците (тя на доктрина би важала и за други страни като Китай, Индонезия и Виетнам, които желаят данните да се складират на локални сървъри).

Източник от бизнес средите във Вашингтон удостоверява проекта за " Ройтерс ", само че също добавя, че той не се отнася единствено за Индия. Все отново софтуерният бранш на страната, на стойност над 150 милиарда $, би потърпевш от сходни проекти. Големите индийски компании изпращат всяка година инженери и разработчици да работят с клиенти в Съединени американски щати, най-големия им пазар. Със същите визи Силициевата котловина също наема чиновници.

Другата седмица американският държавен секретар Майк Помпео ще стартира от Индия обиколка в няколко азиатски страни. Страната води спор с компании като " Мастъркард " и с Вашингтон поради разпоредбите за запазване на разплащателни данни на сървъри на нейна територия. В момента се приготвя и нов закон, с който ще се вкарат сходни строги правила и за информация, която клиенти в Индия биха определили като " деликатна ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР