Съединените Щати са третият по мащаб експортьор на втечнен природен

...
Съединените Щати са третият по мащаб експортьор на втечнен природен
Коментари Харесай

LNG – новата глобална „мека сила“ на САЩ


Съединените Щати са третият по мащаб експортьор на полутечен природен газ в света (LNG). Те употребяват интензивно природният газ, преобразуван във полутечен и извличан от шистовите залежи на Тексас, Дакота и Пенсилвания като новата „ мека мощ “ за постигането на своите геополитически, дипломатически и стопански цели в Европа, Азия и Близкия Изток.

Експертите от дълго време споделят, че в днешния свят страните с огромни ресурси от природен газ могат фундаментално да трансформират своята орис, да решат своите външнополитически задания, а също по този начин да реализират начинания в региона на националната сигурност, без да употребяват въоръжение сили. Икономиката на енергетиката изпреварва военното значение, защото всички страни се нуждаят от електроенергийни мощности и постоянни енергийни запаси, елементарно транспортируеми и минимално или изобщо не замърсяват околната среда. Всичко това се съдържа и дава изцяло от природния газ и създаваният от него LNG, отбелязва The National Interest. Европа, отпред с Германия е това място, където „ меката сила% на LNG трансформира динамичността на целия континент. През първата половина на 2019 година по данни на ръководството за енергийна информация към министерство на енергетиката на Съединени американски щати (EIA) “около 40% от експорта на LNG е постъпил в Европа, а през януари Европа за пръв път е изпреварила Азия и е станала най-големият покупател на американски LNG”.

„ Меката мощ “ се употребява целеустремено против Германия, която, както е известно поддържа тръгващият от Русия газопровод „ Северен поток 2 “, срещу който са Съединените Щати и редица европейски страни. Американският LNG за Европа, Вашингтон може да употребява също и против Турция като ограничителен фактор по отношение на решението на Анкара да купи съветската зенитна система С-400, без значение от митингите на НАТО. Втечненият природен газ може да стане средство за заплашване по отношение на противозаконния рандеман на въглеводороди от турски компании на шелфа на Кипър, което се осъжда внезапно освен от Никозия, само че и от наскоро определеното гръцко държавно управление.

„ Меката мощ “ LNG (принуда за дипломатически решения без нито един изстрел или сурови санкции) дава през днешния ден такива благоприятни условия, за които би било мъчно даже да се мечтае по време на Студената война, когато Съединените Щати и Запада се бореха със Съюз на съветските социалистически републики за световно въздействие. Използването на нефта и природния газ като оръжие за опълчване с Русия стартира през 2009 година, когато Съединени американски щати за пръв път изпревариха Русия по равнище на рандеман на природен газ. Руските компании, намиращи се под мощното въздействие на Кремъл получиха мощен удар, а това, съгласно Вашингтон значи, че нито „ Роснефт “, нито „ Газпром “ повече не биха могли да манипулират цените в Централна Азия, Източна и Западна Европа. Така да вземем за пример, това лято първата партида от LNG дойде на полския терминал в Швийноуйсе с помощта на напъните на полската PGNiG и американския снабдител на LNG Cheniere Energy. В рамките на подписаният през ноември 2018 година контракт през идващите 24 години в Полша ще бъдат доставени към 39 милиарда куб м природен газ от Съединени американски щати.

Изкопаемите горива, преди всичко природният газ и/или LNG ще са отпред, когато се касае за „ мека мощ “, националната сигурност и устойчивият стопански растеж за развитите и разрастващите се страни. На пазара на природен газ, както в никакъв случай по-рано въздействат енергийните решение на Съединени американски щати, частично и заради това, че Вашингтон води комерсиална война с Китай и продължава да оказва напън върху Иран.

Доминирането се дължи и на обстоятелството, че вносът на нефт и природен газ от Съединените Щати ще се стабилизира или намали, до момента в който експортът на американски LNG на международния енергиен пазар се усилва доста. Това уравновесява международния пазар на LNG, обезпечава непоклатимост, развива интернационалната търговия и не разрешава на Русия, Китай и Иран да употребяват енергийните си активи за оказване на въздействие. LNG не позволява експлоадирането на огромни войни в света, което прави втечнения газ извънредно значим енергоносител за човечеството освен от икономическа, само че и от геополитическа позиция.

По обява на vestifinance.ru
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР