Съединените щати са предложили директно няколко милиона долара на капитана

...
Съединените щати са предложили директно няколко милиона долара на капитана
Коментари Харесай

САЩ предложили няколко милиона долара на капитана на ирански танкер, за да задържат кораба

Съединените щати са предложили непосредствено няколко милиона $ на капитана на ирански танкер, обвинен, че транспортира нефт за Сирия, с цел да се опитат да задържат кораба, удостовери Държавният департамент пред Франс прес.
По-рано новината бе обявена от английския вестник "Файненшъл таймс ".

Специалният делегат на Съединени американски щати за Иран Брайън Хук персонално изпратил имейли до индийския капитан на танкера "Адриан Даря 1 ", именуван до неотдавна "Грейс 1 ", с цел да му предложи пари. "Аз съм Брайън Хук, работя за държавния секретар Майк Помпейо като представител на Съединените щати за Иран. Нося положителни вести ", написал той до капитан Ахилеш Кумар на 26 август.

Хук предложил на Кумар няколко милиона $, с цел да отклони танкера към страна, която би могла да го конфискува от името на Съединените щати. Четири дни по-късно, без да има позитивен отговор, министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на индийския капитан.

"Тези елементи са точни. Ние влязохме в контакт с няколко капитани на кораби и с компании за морски превоз, с цел да ги осведомяваме за последствията от всяка поддръжка за задгранична терористична организация ", сподели пред Франс прес чиновник на Държавния департамент, поискал анонимност.

Съединени американски щати считат, че танкерът транспортира нефт за сирийския режим, като парите от продажбата ще отидат за елитното иранско поделение за интервенции в чужбина Ал Кудс, което е включено в американския черен лист на терористичните организации.

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф разкритикува остро нетрадиционния американски ход.

"След като се провалиха с пиратството, Съединените щати са се отдали на прям шантаж: доставете ни иранския нефт в подмяна на няколко милиона $ или ще ви наложим наказания ", разяснява в Туитър Зариф. "Това доста наподобява на поканата, която получих преди няколко седмици, да посетя Овалния кабинет " в Белия дом, означи той.

Иранският външен министър разгласи, че е отказал покана в Белия дом, след което Съединени американски щати му постановиха наказания, напомня Франс прес.

Танкерът бе арестуван краткотрайно от управляващите в английската територия Гибралтар, само че след това - освободен, откакто се ангажира да не доставя превозения от него нефт на управляващите в Сирия. След това той се насочи към Източното Средиземноморие. Местонахождението на танкера понастоящем е незнайно. Той е с изключен сигнал, като по последни данни се е намирал западно от Сирия и Ливан.

Иран в това време освободи част от екипажа на шведския танкер, плаващ под английски байрак, "Стена Имперо ", заяви министерството на външните работи на Швеция, представено от Франс прес.

То не посочи какъв брой тъкмо индивида са били пуснати.

Вчера Иран сподели, че ще освободи седем моряци по филантропични съображения.

Според компанията притежател на шведския танкер екипажът му се състои от 23-ма души от Индия, Литва, Русия и Филипините.

"Стена Имперо " бе арестуван от иранските управляващи в Ормузкия пролив на 19 юли - 15 дни след задържането на "Адриан Даря 1 " покрай Гибралтар. Според иранските управляващи шведският танкер се блъснал с рибарски транспортен съд, след което не му оказал помощ и си изключил транспондера, напомня Франс прес.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР