Съединените щати са одобрили 110 милиона долара в помощ на

...
Съединените щати са одобрили 110 милиона долара в помощ на
Коментари Харесай

САЩ подменят съветското оръжие със западно в шест балкански страни

Съединените щати са одобрили 110 милиона $ в помощ на четири страни от Западните Балкани за доставяне с оръжие като част от програмата за заменяне на бойните системи от Съветския съюз с оръжия от западен генезис.
Според портала " Балканска мрежа за сигурност " (портал за проучване на публицисти и редактори от Югоизточна Европа по въпросите на защитата и сигурността - бел. ред.), представен от БГНЕС, Пентагонът отчасти ще финансира закупуването на бойни транспортни средства за армията на Северна Македония и Хърватия, както и на многоцелеви хеликоптери за въоръжените сили на Босна и Херцеговина и Албания.
Припомняме, че Европейската стратегия за стимулиране на рекапитализацията (ERIP) бе стартирана от държавното управление на Съединени американски щати през 2017 година с първичен бюджет от 190 милиона $, с цел да се помогне на държавните управления на шест източноевропейски страни да заменят руската технология в техните въоръжения.
Освен Северна Македония, Албания, Хърватия и Босна и Херцеговина, които са получили общо 110 милиона $, програмата включва и Гърция с 25 милиона и Словакия с 50 милиона $.
Според изследователския екип на балканската мрежа, в най-хубава обстановка по програмата ERIP е Северна Македония, която е получила 25 милиона $ за замяна на 22 бойни транспортни средства 11 BMP-2 и 11 MT-LB. „ 25 милиона $ не са задоволителни, с цел да ги заместят, само че е допустимо посредством даряването на употребяваните " Брадли " (основна бойна единица на пехотата на Съединени американски щати – бел. ред.) или M113 да се направи най-модерната налична такава. Възможно е също по този начин да се закупят нови бойни машини за пехота от американски генезис, което доста ще усили оперативните благоприятни условия на армията на Северна Македония “, излиза наяве още от информацията на профилирания портал.
В допълнение към Северна Македония, Хърватия ще получи 25 млн. $ за подмяна на оръжия от югославски и руски генезис, за БиХ са заделени 30 млн. $, както и за Албания.
Интересно е, че стопански мощни страни като Полша, Чехия и Унгария, които имат съветска технология, са изключени от програмата. Дали тъй като не се нуждаят от финансова поддръжка, или тъй като към този момент имат съществени съглашения с европейските производители на оръжие “, разясняват от " Балканска мрежа за сигурност ".
Порталът твърди, че програмата е стартирана вследствие на напрежението в връзките сред Запада и Русия, което е подтикнало Вашингтон да финансира източните страни от НАТО да заместят руското и съветското въоръжаване с съоръжение от западен генезис.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР