Съединените щати са готови да подкрепят и подпомогнат преки мирни

...
Съединените щати са готови да подкрепят и подпомогнат преки мирни
Коментари Харесай

В Афганистан обявиха прекратяване на огъня във войната срещу талибаните

Съединените щати са подготвени да поддържат и подкрепят директни мирни договаряния сред афганистанските управляващи и талибаните. Това разгласи американският държавен секретар Майк Помпейо, представен от Ройтерс.

В изказване той приветства оповестеното от президента на Афганистан Ашраф Гани тримесечно прекъсване на огъня с талибаните, при изискване че и те прекратят бойните дейности. " Този проект дава отговор на ясния и непрестанен апел на афганистанския народ за мир ", означи той.

Помпейо акцентира, че " няма трудности пред възможните договаряния " сред афганистанските управляващи и талибаните. " Време е за мир ", сподели в умозаключение той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани в Туитър талибаните да " потвърдят своята угриженост за афганистанците, като съблюдават прекратяването на огъня ".

Още не е ясно дали талибаните одобряват примирието. Повече от 1600 цивилни жители починаха при набези и конфликти сред радикалните мюсюлмани и афганистанските сили за сигурност през първата половина на годината. Само тази седмица талибаните убиха 150 бойци и 95 мирни жители при несполучлив взлом против стратегически значимия град Газни.

Примирието влиза мощ от през днешния ден и ще продължи до 20 ноември - рождения ден на ислямския оракул Мохамед.

Източник: БНР
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР