Съединените щати с тайни кибератаки срещу Иран след нападението на

...
Съединените щати с тайни кибератаки срещу Иран след нападението на
Коментари Харесай

САЩ провежда кибератаки срещу Иран заради саудитските рафинерии

Съединените щати с секрети хакерски атаки против Иран след нападението на 14 септември против петролните уреди на Саудитска Арабия, за които Вашингтон и Рияд упрекват Техеран, обявиха двама американски представители пред " Ройтерс ".

Длъжностните лица, които приказваха при изискване на анонимност, обявиха, че интервенцията е извършена в края на септември и е против качествата на Техеран да популяризира " агитация ".

Засегнат е физическия хардуер, само че не се дават спомагателни детайлности.

Администрацията на президента Доналд Тръмп се пробва да противодейства на това, което вижда като иранска експанзия, без да навлиза в по-широк спор, изяснява представител.

Тази офанзива наподобява по-ограничена от други сходни интервенции против Иран тази година след свалянето на американски дрон през юни и хипотетично нахлуване на Иранската революционна армия върху нефтени танкери в Персийския залив през май.

Съединени американски щати, Саудитска Арабия, Англия, Франция и Германия обществено упрекват Иран за офанзивата на 14 септември.

Пентагонът реагира, като изпрати хиляди спомагателни войски и техника за подсилване на саудитската защита.

Пентагонът отхвърля коментар за хакерската атака. " Като въпрос на политика и за оперативна сигурност, ние не обсъждаме интервенции, разузнаване или обмисляне в киберпространството ", изяснява представителят на Пентагона Елиса Смит.

Въздействието на офанзивата, в случай че има такова, може да отнеме месеци за установяване, само че хакерските атаки се преглеждат като по-малко провокативна алтернатива от война.

" Можете да нанесете вреди, без да убивате хора или да взривявате неща; това прибавя алтернатива към инструментариума, който до момента не сме имали, и нашето предпочитание да го използваме е значимо ", разяснява Джеймс Люис, киберексперт от основания във Вашингтон Център за стратегически и интернационалните проучвания.

Люис добавя, че може да не е допустимо да се възпре иранско държание даже с стандартни военни удари.

Напрежението в Персийския залив внезапно ескалира от май 2018 година, когато Тръмп се отдръпна от Съвместния повсеместен проект за деяние от 2015 година с Техеран, който сложи ограничавания на нуклеарната стратегия в подмяна на облекчаването на глобите.

Не е ясно дали има други хакерски атаки на Съединени американски щати след тази от края на септември.

Иран също употребява такава тактичност против Съединени американски щати. Този месец хакерска група, която наподобява обвързвана с иранското държавно управление, се пробва да проникне в имейл сметки, свързани с акцията за преизбиране на Тръмп.

За 30 дни през август и септември, групата, която Microsoft назова " Фосфор ", прави над 2700 опита да разпознава потребителски сметки, след което нападна 241 от тях.

Счита се, че Техеран е главен състезател в разпространяването на дезинформация.

Миналата година следствие на " Ройтерс " открива повече от 70 уеб страницата, които прокарват иранската агитация в 15 страни, в интервенция, която специалисти по киберсигурност, обществени медии и публицисти едвам стартират да разкриват.

Напрежението с Иран е високо след офанзивата на 14 септември. Техеран съобщи, че предходната седмица ирански танкер е ударен от ракети в Червено море и предизвести в понеделник, че ще има последици.

На конференция в понеделник президентът Хасан Рохани повтори политиката на своята страна към администрацията на Тръмп, като изключи двустранните договаряния, в случай че Вашингтон не се върне към знаковата нуклеарна договорка и отстрани икономическите наказания на Съединени американски щати. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР