Съединените щати решиха да предоставят временно освобождаване от мита за

...
Съединените щати решиха да предоставят временно освобождаване от мита за
Коментари Харесай

САЩ предоставят временно освобождаване от мита за 400 китайски стоки


Съединените щати взеха решение да дават краткотрайно освобождение от мита за 400 китайски артикули. Това оповестява телевизия CNBC, базирайки се на три документа, които би трябвало да бъдат оповестени по-късно денем от Службата на комерсиалния представител на Съединени американски щати (USTR).
Продуктите, които ще бъдат изключени от 25 процентните мита, включват внасяни от Китай артикули като светлинни украси за коледни елхи, пластмасови сламки, филтри за кафе, каишки за кучета, скейтбордове и може би - печатни платки за софтуерната промишленост.
Всички те са част от китайските артикули на стойност 250 милиарда $, за които Съединени американски щати вкара през предходната години митническо облагане от 25%.
Изключенията се вършат вследствие на над 1100 претенции, отправени от редица компании и организации в Съединените щати. Все още обаче не е ясно каква част от обмитяваните китайски артикули ще попаднат в изключенията.

Седмица по-рано китайското министерство на финансите също разгласи, че ще освободи 16 американски продуктови линии от по-високите цени. Впоследствие американският президент Доналд Тръмп съобщи, че ще забави повишението на митата на китайски артикули на стойност 250 милиарда $ с две седмици, или до 15-и октомври.

В същото време съветникът от Белия дом Майкъл Пилсбъри в изявление за South China Morning Post, Хонконг разяснява, че Съединени американски щати са подготвени да засилят натиска против Китай, в случай че Вашингтон и Пекин не сключат комерсиално съглашение в близко бъдеще. Както отбелязва той, към днешна дата въведените от Съединени американски щати мита не са огромни.

„ Дали президентът има благоприятни условия при ескалация на комерсиална война? Да, митата може да бъдат нараснали. Сега те са на ниско равнище, само че може да доближат 50% или 100 % “, счита той, като добавя, че президента има редица разновидности.

В четвъртък Съединени американски щати започва подготовка на следващия стадий от американско-китайските договаряния. По време на двудневните съвещания страните би трябвало да приготвят почвата за по-нататъшните договаряния сред представителите на двете страни на високо равнище, планувани за началото на октомври.

Ключови въпроси на договарянията, съгласно наблюдаващи, ще бъдат ориентирани към покупката от Китай на американски селскостопански артикули, понижаване на курса на китайската национална валута във връзка с щатския $, а също по този начин и спазването от страна на Пекин на правата на американските предприятия. Особено внимание ще бъде ориентирано към интелектуалната благосъстоятелност и технологиите.

Всички тези решения идват на фона на започващите по-късно в петък договаряния на равнище заместител сред делегации на Съединени американски щати и Китай. В четвъртък 30-членна китайска делегация дойде във Вашингтон за срещи с публични лица от Службата на комерсиалния представител на Съединени американски щати.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР