Съединените щати продължават да броят загубите от голяма причинена от

...
Съединените щати продължават да броят загубите от голяма причинена от
Коментари Харесай

Украински капитан нанесе на САЩ “икономически ядрен удар”

Съединените щати не престават да броят загубите от огромна породена от индивида злополука - сриването на мост в Балтимор. Сега се оказва, че заплахата е надвиснала над още хиляди мостове в Съединените щати и даже се чуват думите „ умишлена офанзива “. Защо следствията бяха толкоз съществени?

Излизат нови детайлности към събитията към разрушаването на един от най-важните мостове в Съединени американски щати – Балтиморския. Както знаете, на 26 март контейнеровозът “Дали ” се разруши в него, опората на моста беше разрушена, което докара до сриването на мостовите сектори във водата. Първоначалните оценки демонстрират, че ремонтът може да коства до 1 милиард $.

Това обаче не са всички загуби и последици – и измежду тях има освен стопански. Контейнеровозът “Дали ”, апропо, транспортира 56 контейнера с рискови химически материали, някои от които се озоваха във водата след удара. Общо контейнерите съдържат 764 тона корозивни и запалими материали като литиево-йонни акумулатори, сподели Дженифър Хоменди, президент на Националния съвет за сигурност на превоза (НСБТ).

Всичко сочи, че контейнерите са били счупени при злополуката, защото във водите на реката е открит " нетипичен искра ". Хоменди сподели, че регионът към този момент е рисков „ заради количеството парчета и неприятното време, което прави невероятно екипите да се гмуркат, с цел да ревизират положението на контейнерите, които са паднали във водата “.

„ Срутването на Балтиморския мост ще има по-опустошителни последствия, в сравнение с може да наподобява на пръв взор. Тази злополука може да се назова „ стопански нуклеарен удар “, написа тексаската журналистка Лора Логан в мрежата “Екс ”.

Малко по-рано момичето означи друга светла мисъл там, която обаче не получи нито удостоверение от формалните структури, нито всеобща реакция от страна на потребителите: „ Множество източници в разследващата общественост считат, че сриването на моста в Балтимор е „ безусловно брилянтно изпълнена стратегическа офанзива ” против сериозна инфраструктура на Съединени американски щати. Корабът най-вероятно е бил ориентиран към опората на моста с кибернетични средства. Нашите разследващи служби знаят за това... ”

Вторият най-натоварен от стратегическите пътища за рискови материали в този момент ще бъде затворен за четири до пет години, толкоз време съгласно специалистите ще отнеме възобновяване му. Мостът е издигнат особено за превозване на рискови материали: бензин, дизелово гориво, пропан, азот, запалими материали, химикали и извънгабаритни товари, които не могат да бъдат превозени през тунели. Веригата за доставка на тези артикули към този момент е развалена. Няма подозрение: това беше изключителна офанзива във връзка с планирането, времето и осъществяването.

Версията за „ поръчковото сриване “ на моста към момента не е доста известна в западните медии. Очевидно това се дължи на обстоятелството, че капитанът на “Дали ” се оказа 52-годишен жител на Украйна. Теорията на конспирацията обаче се подхранва от обстоятелството, че това не е първият път, когато контейнеровозът “Дали ” става източник на неприятни вести: през 2016 година той се разруши в кея на пристанището на Антверпен в Белгия. Но остана на повърхността след ремонт. Нека не ставаме мистични и да одобряваме, че „ той е съдбоносен да основава проблеми “. Нека просто проучваме изсъхнало резултатите и следствията от „ рухването на моста “, породено от кораба.

Забележката за „ стопански нуклеарен удар “ към този момент не наподобява като художествено пресилване, когато се вземат поради цифрите. „ Срутването на Балтиморския мост (дълъг към 2,5 км) може да бъде удивително поради въздействието си върху производството и инфлацията. Мостът придвижва артикули на стойност 28 милиарда $ годишно. Добавете към този сухопътен съставен елемент зародилите в този момент разстройства в морския трафик и това може да има негативно влияние върху стопанската система на Съединени американски щати като цяло “, акцентира екипът от анализатори на холандската банка ИНГ, управителен от Робърт Карнел.

Балтимор е главно контейнерно пристанище (приблизително 3% от общия трафик на контейнери на източното крайбрежие на САЩ) и обработва доста по-малко потребителски насочени артикули като въглища, гипс и дървен материал. Според  ”Блумбърг ” общият търговски размер на пристанището през предходната година е бил към 80 милиарда $ и всеки ден, когато морският порт на Балтимор не работи, значи загуба от 217 милиона $.

Балтимор е пристанище номер едно в Съединени американски щати за импорт и експорт на коли и лекотоварни камиони, както и колесно селскостопанско съоръжение и строително съоръжение. Миналата година през пристанището са минали кораби, превозващи 847 158 коли и камиони.

Експертите споделят, че транспортните разноски ще се покачат, защото близо 4000 търговски камиона пресичат моста приблизително дневно, съгласно Американските асоциации на камионните превозвачи. Използването на заобиколни решения би трябвало да усили времето за доставка и разноските за гориво. Пренасочването на трафика към различни направления заради срутения мост, който придвижва към 11 милиона транспортни средства годишно, ще докара до доста увеличение на тапите.

Американски автомобилни колоси като “Форд ” и “Дженерал Моторс ” се стремят да работят през друго пристанище, на към 700 благи южно от Балтимор. Европейски производители като “Мерцедес ”, “Волксваген ” и БМВ също имат уреди в и към това пристанище. Обходът от седемстотин благи сигурно ще оскъпи доста продуктите на автомобилната промишленост.

Големи имена в световния конгломерат от компании също могат да бъдат наранени. Компании като “Амазон ”, ИКЕА, “Хоум Депо ”, “ФедЕкс ” и “Ъндър Армър ”, са единствено някои от фирмите, които са употребявали пристанището на Балтимор за импорт на артикули.

Възможно е да има спирания в доставките на въглища, както и в наличността на бензин в региона на Балтимор, защото част от етанола идва с шлеп и железопътен превоз. Балтимор е вторият по величина терминал за експорт на въглища в Съединени американски щати и затварянето му може да засегне доставките за Индия.

Фермерите, които се приготвят за сезона на посеви, също могат да понесат следствията. Това може да бъде повлияно от близостта на Балтимор до водещите производители на селскостопанска и строителна техника, съгласно Дийн Кроук, старши промишлен анализатор.

И няколко дни след сриването на моста Франсис Скот Кий в Балтимор се появиха вести за нов случай от този вид: в Оклахома шлеп се блъсна в конзола на мост, която обаче устоя. Въпреки това някои медии, разяснявайки събитието, започнаха да употребяват термина „ мостопад “. В резултат на това публичното внимание се оказа ориентирано към тематиката за американските наземни прелези и свързаната с тях транспортна инфраструктура като цяло.

Картината се оказа съвсем апокалиптична.

В Съединените щати има повече от 617 хиляди моста. Според Американското сдружение на строителните инженери и федералното държавно управление 46 154, или 7,5% от мостовете в нацията, се смятат за структурно дефектни, което значи, че са в „ неприятно “ положение. А над 17 хиляди са застрашени от колапс от един удар. Всеки ден се правят 178 милиона пътувания по тези евентуално рискови мостове.

Освен това американските инженери имат належащи въпроси по отношение на 15-те хиляди язовира в цялата страна и подготвени да се срутят всеки миг. А също и към енергийната мрежа на Америка, хиляди километри от която не са ремонтирани от 70 години. А също и към железниците. А също и до надлезите на стотици автомагистрали, подготвени да се срутят (и се срутват)...

През 2021 година кабинетът на Джо Байдън прокара през Конгреса документ, с който се ангажира да отпусне 1,25 трилиона $ за ремонт и актуализиране на инфраструктурата на страната за 10 години. Колко в действителност е разпределено и достигнато до съответни обекти, не е известно. Но е известно, че размерът на средствата, фигуриращ в документа, е мощно недооценен. Според специалисти са нужни 6 трилиона $ за осъществяване на декларираните проекти.

Въпросът къде да ги вземем не се разисква в пресата. Разбира се, с цел да не припомня още веднъж, че външният дълг на Съединени американски щати надвишава 34 трилиона $, а това е повече от годишния Брутният вътрешен продукт на страната.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед50276Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед44322Полк. Николай Марков: Политическа партия като калифорнийски скакалци унищожават всичко, до което се докоснатАлтернативен Поглед93213Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед62645Проф. Николай Витанов: Япония за напредналиКоментарен Поглед22380Зорница Илиева: Фатална загуба на партията на Ердоган на изборите в ТурцияАлтернативен Поглед550812Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед180584Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед139093Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед124097Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед93213Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАвторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев12103 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР