Съединените щати призовават Унгария да поправи отношенията със съседна Украйна

...
Съединените щати призовават Унгария да поправи отношенията със съседна Украйна
Коментари Харесай

САЩ искат Унгария да си оправи отношенията с Украйна

Съединените щати приканват Унгария да поправи връзките със прилежаща Украйна и да не се пробва да блокира съдействието на Киев с НАТО, заявявайки, че " в случай че Украйна се провали, Унгария ще бъде на първа линия на съветската експанзия ", оповестява " Ройтерс ".

Унгария упреква Украйна, че потъпква просветителните права на етническото унгарско малцинство. Будапеща заплаши, че ще отмъсти, като блокира напъните на Киев да се приближи към НАТО и Европейския съюз.

Посланикът на Съединени американски щати в Будапеща Дейвид Корнщайн съобщи пред парламентарна комисия, че Унгария може да направи повече, с цел да " даде приоритет на съюзите " в миг, когато Русия съставлява нова опасност за Украйна и Европа.

" Сега, повече от всеки път, Русия тества Запада. Ние усещаме мощно... че като съдружници на НАТО най-хубавият метод за поощряване на промените в Украйна е посредством диалози с Украйна, а не посредством блокиране на украинския ангажимент с НАТО ", разяснява Корнщайн.

Корнщайн изясни, че Унгария, която е мощно подвластна от съветския нефт, газа и нуклеарна енергетика си играе с огъня, с президента Владимир Путин. " Трябва да имаме поради огромната картина. Путин не се интересува от националния суверенитет. Вижданията му са неоимпериалистки. Ако Украйна се провали, Унгария ще бъде на първа линия на съветската експанзия ", добавя той.

Държавният секретар на външното министерство Левенте Мадяр съобщи пред парламентарната комисия, че разликите сред Съединени американски щати и Унгария не са стратегически и съобщи, че се надява, че разговорът ще им помогне да ги поправят.

Унгарският министър председател Виктор Орбан поддържа западните наказания против Русия за анексирането на Кримския полуостров и поддръжката за сепаратистите в източната част на Украйна, само че също по този начин и подлага на критика ограниченията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР