Съединените щати преминаха точката на невъзврат“ по отношение на възстановяването

...
Съединените щати преминаха точката на невъзврат“ по отношение на възстановяването
Коментари Харесай

Битката за пазарите на полупроводниците

Съединените щати минаха „ точката на невъзврат “ във връзка с възобновяване на водачеството си на международния пазар на полупроводници

През юли-август Съединените щати ускориха напъните си да изместят Китай от световните вериги за доставки в електронната промишленост. Сега това е главният фокус на техните старания да трансформират международния поток от високотехнологични артикули, с цел да изолират Китай.

Вашингтон е концентриран в две направления: опити за спиране на съдействието на водещите международни производители на чипове с континентален Китай и разширение на производството на чипове в Съединените щати.

Ситуацията за Вашингтон е двусмислена. Първо, съдружниците на Съединени американски щати в Азия настойчиво се съпротивляват на американския напън, не желаят да понесат вреди при положение на спиране на връзките с Китай. Второ, напъните на администрацията на Байдън да реалокира производството на чипове в Съединени американски щати са изправени пред сериозен дефицит на квалифицирани служащи и маркетингово предизвикателство на азиатските крайни пазари. В бъдеще това прави казуса за американските производители да се конкурират ценово с азиатски, по-специално китайски компании.

Изглежда, че Съединени американски щати са минали „ точката на невъзврат “ във връзка с възобновяване на водачеството си на международния пазар на полупроводници.

Ситуацията на този пазар още веднъж притегли вниманието на наблюдаващите, откакто Байдън подписа Закона за чиповете и науката на 9 август за увеличение на производството на полупроводници в Съединени американски щати. Законът планува набор от ограничения, съсредоточени върху разпределението на към 52 милиарда $ за компании за чипове.

Освен това се дават данъчни тласъци за вложения в производството на микросхеми, както и тласъци за нововъведения и развиване на свързани технологии в Съединените щати. Министърът на търговията на Съединени американски щати Дж. Раймондо има вяра, че това ще сътвори „ висококачествени, добре платени работни места за стотици хиляди американци, ще обезпечи сигурни американски вериги за доставки и ще резервира световното водачество на Америка за десетилетия напред. “

Законът не разрешава на фирмите да уголемяват производството на полупроводници с напреднали технологии в Китай в продължение на 10 години след приемане на безплатна помощ за създаване на фабрика в Съединени американски щати, само че не не разрешава вложението в „ наследени “ технологии.

С влизането в действие на този закон се активизираха напъните на Съединени американски щати за образуване на нов алианс Chip 4, който би трябвало да сплоти Съединени американски щати, Япония, Южна Корея и Тайван. Както беше планувано от администрацията на Байдън, това е описът на участниците в „ новата “ и „ безвредна “ верига за доставки в полупроводниковата промишленост.

Продължението на тази линия беше ограничението на износа на специфичен програмен продукт, употребен за създаване на микросхеми, по-малки от 3 nm. Съединени американски щати считат, че това ще разшири пропастта с Китай в региона на високопроизводителните калкулации и изкуствения разсъдък, защото Китай към момента не разполага с принадлежности за създаване на интегрални схеми под 3 nm. Тук Западът се възползва от монопола си върху този софтуерен артикул: европейските и американските производители заемат съвсем 80% от международния пазар.

Освен това в края на август Съединените щати, базирайки се на опасения за националната сигурност, прибавиха седем китайски организации, най-вече свързани с галактическата промишленост, към своя лист с цели за надзор на износа. Американските компании изискват особено позволение, с цел да работят с тях.

Тези ограничения се прибавят към към този момент съществуващите ограничавания за китайските компании за полупроводници. От края на 2019 година има възбрана за доставка на литографски машини за китайски SMIC от холандската компания ASML, международен водач в оборудването за щемпел на чипове по технологията " рискова ултравиолетова светлина ". И в този момент Съединените щати повдигат въпроса за възбраната на ASML да доставя на Китай предходното потомство литографии за щемпел на чипове, употребявайки технологията „ надълбоко ултравиолетово излъчване “.

Китай е най-големият покупател на полупроводниково съоръжение през последните две години, като е похарчил към $29 милиарда А двамата водещи производители на чипове в Китай, SMIC и Hua Hong Semiconductor, управляват дружно към 10% от международния пазар в бранша на договорното произвеждане на чипове.

Следователно загрижеността на основния изпълнителен шеф на ASML Питър Венинк, който неотдавна предизвести, че световната верига за доставки на полупроводници ще се сблъска с спирания, в случай че Съединени американски щати принудят компанията да спре да продава главното си съоръжение на Китай, е разбираема.

Осъществяването на начинанието с фундаментално преструктуриране на международните вериги за доставки на полупроводници е възпрепятствано от проблеми в самите Съединени американски щати. На първо място, има сериозен дефицит на дипломирани инженери-технолози и експерти в региона на математиката и компютърните науки.

Десетилетия на спад на вложенията в съответните области на образованието значат, че в този момент Съединените щати създават по-малко експерти от множеството си световни съперници. Симптоматично е, че изследване, оповестено в изданието Politico, демонстрира, че опитите за решение на този проблем посредством привличане на задгранични експерти са несполучливи. Сега тези опити са изправени пред възходящи антиимигрантски настроения в Америка.

Мащабът на взаимозависимостта и неразривното преплитане на ползите на азиатските компании в производството на микросхеми може да се съди по образеца на връзките сред КНР и Южна Корея. Например NAND чиповете с флаш памет, създадени във фабриката на Samsung Electronics в Сиан (провинция Шанси, Китай), съставляват повече от 40% от общото произвеждане на тези артикули, чистите доходи на южнокорейския производител в Китай са 7,98 милиарда $ ( 13% от общите приходи). А SK Hynix в своя цех в Wuxi (провинция Jiangsu, Китай) създава 45% от DRAM чиповете от общия им размер.

Съединените щати могат да забавят, само че няма да спрат развиването на бранша на полупроводниците в Китай. Китайските производители към този момент са в положение да създават всеобщо 14nm чипове, което е задоволително, с цел да отговори на по-голямата част от пазарното търсене. КНР признава, че макар мощните индустриални благоприятни условия на Китай в региона на чипове от невисок и междинен клас, Китай би трябвало да се оправи с редица дефекти, с цел да преодолее глобите на Съединени американски щати в производството на чипове по най-модерните софтуерни стандарти. Задачата беше да се реализира 70% самозадоволяване на КНР с полупроводникови артикули до 2025 година

Докато делът на Съединени американски щати в международния потенциал за произвеждане на полупроводници е намалял от 37% през 1990 година на 12% през 2020 година, потенциалът за произвеждане на чипове в континентален Китай е достигнал 15% от международния потенциал. Като се има поради взаимното допълнение на азиатските стопански системи, когато става въпрос за полупроводници, опитът на Съединени американски щати да изключат континентален Китай от световната верига за доставка на чипове е нереалистичен.

Като отговор на политиката на Съединени американски щати, забавна концепция е основаването на районен полупроводников алианс в Азия, който се предлага в Китай,засега на равнище специалисти.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР