Съединените щати прекратиха преференциалния режим за търговия с Турция, който

...
Съединените щати прекратиха преференциалния режим за търговия с Турция, който
Коментари Харесай

САЩ изключи Турция от специална програма за търговия

Съединените щати прекратиха преференциалния режим за търговия с Турция, който позволяваше някои артикули от югоизточната ни съседка да влизат в Америка без мито, съобщи БГНЕС по информация на Reuters.
Едновременно с това, Вашингтон понижи митата на стомана от Турция от 50 на 25%.
Ходът на Тръмп смъкна курса на турската лира и задълбочи икономическите усложнения на Анкара.
Програмата за преференциални условия на търговия е най-мащабната и най-старата американска стратегия от този тип. Тя има за цел да помогне на разрастващите се страни, като отстрани митата върху хиляди артикули, които те могат да внесат в Съединени американски щати. В програмата вземат участие към 120 страни, измежду които беше и Турция. Около 17,7 % от целия турски импорт в Съединени американски щати минаваше през тази стратегия. Общата му стойност е 1.66 милиарда $.
Белият дом разгласи, че e решил, че Турция не дава отговор на изискванията на програмата за преференциален режим на търговия, която фаворизира по-слабо развитите страни.
Изваждането на Турция от листата влиза в действие от през днешния ден (17 май). Промяната на статута на Турция пристигна, откакто предишния август Вашингтон и Анкара се оказаха от двете страни на дипломатически скандал. През март специалистите бяха подготвени с оценката си, която споделяше, е Турция е по-развита стопански от условията на програмата.
Въпреки оценката, Турция се надяваше, че Вашингтон няма да я извади от програмата, като президента Реджеп Ердоган посочи, че това би попречило да се реализира задачата от търговски покупко-продажби на стойност 75 милиарда $ сред Съединени американски щати и Турция, която разгласи президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп.
По време на напрежението през 2018 година Съединените щати постановиха мита върху турските стомана и алуминий, като част от натиска за освобождението на проповедника Андрю Брънсън от турски затвор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР