Съединените щати предупредиха тихоокеанските страни да не оказват помощ на

...
Съединените щати предупредиха тихоокеанските страни да не оказват помощ на
Коментари Харесай

САЩ се разтревожиха от китайската полиция в Кирибати

Съединените щати предизвестиха тихоокеанските страни да не оказват помощ на китайските сили за сигурност , оповестява " Ройтерс ".

Предупреждението идва, откакто стана ясно, че, прилежаща на Хаваите.

Миналата седмица изпълняващият длъжността полицейски комисар на Кирибати Йери Аритиера съобщи, че китайски униформени чиновници вземат участие в публичната полиция и в стратегия за база данни за закононарушения.

Новината идва в миг, когато Пекин възобновява напъните си за разширение на връзките за сигурност на тихоокеанските острови в засилващо се съревнование със Съединените щати.

" Не считаме, че внасянето на сили за сигурност от Китайската национална република ще помогне на някоя тихоокеанска островна страна. Напротив, това рискува да подхранва районно и интернационално напрежение ", акцентира представител на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Той добави, че Вашингтон не толерира " отвъднационалните репресивни старания " на Китай, в това число опитите му да сътвори полицейски сектори по света.
 Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност
Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност

Това заяви представителят на китайското външно министерство

" Загрижени сме за евентуалните последствия, които споразуменията за сигурност и обвързваното със сигурността киберсътрудничество с КНР може да имат за автономията на която и да е тихоокеанска островна страна ", уточни представителят.

Кирибати - страна със 115 000 поданици, се счита за стратегическа, макар че е дребна, защото е относително покрай Хаваите (нейният непосредствен остров е на 2160 км южно от Хонолулу)и управлява една от най-големите изключителни стопански зони в света, обхващаща над 3,5 милиона квадратни километра от Тихоокеанския район. На територията ѝ е ситуирана японска сателитна станция за следене.

Китай разгласи проекти за възобновяване на американска военна писта от Втората международна война на остров Кантон в Кирибати, което разтревожи Съединени американски щати.

Съединените щати се опълчиха на намерението, оповестено през октомври, за възобновяване на пистата на остров Кантон - някогашна военна база на Съединени американски щати, и обявиха, че желаят да разкрият посолство в Кирибати.

Действащият полицейски комисар на Кирибати Аритиера съобщи, че страната е поискала полицейска помощ от Китай през 2022 година , само че не е оголен китайски полицейски сектор. Няколко китайски служители на реда дойдоха предходната година на шестмесечна ротация.
 Китай печели позиции в Тихия океан със своя полиция в Кирибати
Китай печели позиции в Тихия океан със своя полиция в Кирибати

Островната страна се счита за стратегическа в района

Източник от китайското посолство удостовери, че униформените чиновници работят в Кирибати, само че разясни, че Китай не е основал полицейски сектор там.

Усилията на Китай да подписа общорегионално съглашение за сигурност и търговия в района, където той е главен инфраструктурен заемодател, бяха отхвърлени от Форума на тихоокеанските острови през 2022 година

Пекин обаче разположи своя през 2022 година след скрито съглашение за сигурност, разкритикувано от Вашингтон и Канбера като подкопаващо районната непоклатимост.

На собствен ред Папуа Нова Гвинея - най-голямата тихоокеанска островна страна, съобщи по-рано този месец, че няма да одобри предлагането на Китай за полицейска помощ и технология за наблюдаване, откакто новината, че води договаряния за полицейско съглашение с Пекин провокира рецензии от страна на обичайни сътрудници по сигурността - Съединените щати и Австралия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР