Съединените щати предприеха мерки срещу Косово, за което са най-важният

...
Съединените щати предприеха мерки срещу Косово, за което са най-важният
Коментари Харесай

САЩ изключиха Косово от учение и обещаха още мерки, напрежението на север расте

Съединените щати започнаха ограничения против Косово, за което са най-важният съдружник. Те също по този начин загатнаха, че предстоят други в отговор на решението етнически албанци, определени за кметове в обитаеми със сърби региони при сръбски протест на изборите, да заемат местата си, което докара до вълнения предходната и тази седмица.

Междувременно стотици протестиращи се събират от сутринта пред Община Звечан в Северно Косово, където военните на КФОР укрепват бодливата тел в региона към общината. Служители на локалната администрация се събират към постройката с искане да влязат, измежду тях - и някогашният кмет, локалното издание Kossev. Демонстрацията също по този начин се политизира: там е и ръководсството на подвластната от Белград " Сръбска листа ", която бойкотира изборите и чието управление постоянно е на съвещания в Сърбия.

Напрежението може да нарасне и в Зубин Поток, различен град в Северно Косово, където чиновници сърби се пробват да влязат в локалната администрация. НАТО.

В тази конюнктура, след няколко предизвестия и апела към Прищина да промени решението си, Вашингтон смени метода.

 " Вразумете си чедото ": Вучич свика среща с пет западни сили за Косово

Участието на Косово в учението Defender 23 завърши, разгласи американският дипломат в Косово Джефри Хование. Това е " първата последица " за Косово, сподели той във вторник след обяд, като упрекна Прищина, че не е съгласувала с Вашингтон решенията за кметовете. От Съединени американски щати и други четири западни страни (Италия, Франция, Германия и Великобритания), дружно с известни като " Квинтата " или " Петорката ", пристигна взаимно предизвестие за рисковете от сходен ход още преди две седмици.

В известие Държавният департамент съобщи, че е отправял многократни и експлицитни предизвестия към Косово да не подхваща тази стъпка, само че съветът е подценен.
Посланик Хование отиде по-далеч, като даде да се разбере, че ще има отзив и в други области. " Обмисляме кои да са идващите ограничения. Трябва да кажа, че Съединени американски щати сега нямат огромен възторг да реагират на няко интерес на Косово, като ангажиране с страните, кото не са признал Косово, или дейна работа по насърчаване на евроатлантическия и интернационален път на Косово. " В момента " не изпитваме възторг " за сходна помощ, сподели той.
Темата е мъчителна за Прищина, против която Белград води от години акции както за недопускане в интернационалните и междуправителствени организации, по този начин и за " отдръпване на признаването " на независимостта, изключително в Африка и Латинска Америка.

Краят на тази акция е и точка в европейско съглашение, което Вучич и Курти одобриха по принцип преди два месеца.

 Десетки бойци на НАТО са потърпевши в конфликти със сърби в Косово Десетки бойци на НАТО са потърпевши в конфликти със сърби в Косово

Засега косовският министър председател Албин Курти не се отхвърля от решението определените кметове да извършват отговорностите си (част от тях работят отдалечено поради напрежението пред общините) и назовава протестиращите шепа екстремисти, режисирани от Белград.

Građani u velikom broju pristižu ispred zgrade opštine Zvečan, još im se niko nije zvanično obratio
— KoSSev/Kosovo Sever portal (@KoSSevnews)

Междувременно българското Министерство на външните работи в " Туитър " конфликтите, при които бяха ранени италиански и австрийски военни от КФОР, и изрази " взаимност с ранените военни ".

" Подкрепа за КФОР като неутрален източник на сигурност с мандат на Организация на обединените нации. Призоваваме всички страни да деескалират. Прилагане на споразуменията с посредничеството на Европейски Съюз остава единственият път напред.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР